понеделник, 29 април 2024 г.

Станишев стана заместник-председател на Комисията по външни работи на ЕП

 

Българският евродепутат и президент на ПЕС Сергей Станишев – бивш министър-председател на България,  беше избран единодушно за зам.-председател на Комисията на ЕП по външни работи. Председател на Комисията е германецът Дейвид Макалистър от ЕНП, а сред членовете й са бившият премиер на Италия Силвио Берлускони, бившият президент на Румъния Траян Басеску, генералният секретар на ЕНП Антонио Лопез, доскорошният външен министър на Естония от социалистическата партия Свен Миксер, бившият външен министър на Хърватия Тонино Пицула и др.

„В рамките на Комисията са концентрирани редица важни за България въпроси като отношенията с Русия, разширяването на ЕС и европейската интеграция на Западните Балкани, сътрудничеството с Китай, диалогът с Турция, преговорите за бъдещите отношения с Обединеното кралство след Брекзит и ситуацията в Близкия изток. Заедно с българските ми колеги през последните години отстоявахме позицията на страната ни по теми от компетенциите на комисията, като признаването на българското малцинство в Албания и обучението на български език в Украйна“, заяви президентът на ПЕС.

Българските социалисти ще продължим да настояваме за външна политика на ЕС, базирана на диалог и сътрудничество, както и за отхвърляне на езика на студената война, който задълбочава проблемите вместо да води до дългосрочни и работещи решения.“, категоричен беше Станишев.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html