петък, 3 май 2024 г.

Изграждат уникален тръбен орган в музея „Земята и хората“

Музикалният инструмент е първият в страната тръбен орган, строен от български майстор – Росен Драганов

По инициатива на един от най-вещите познавачи на органовата музика у нас – органистът и пианист Янко Маринов, музикантите от консорта за старинна музика „CONCERTO ANTICO“ ще изнесат поредния си концерт, като този път той е в името на благородната кауза – набирането на средства за изграждането на първия в страната тръбен орган, строен от български майстор. За да бъде довършен инструментът обаче са нужни още пари.

Концертът е под надслов „Органът на Земята и хората“, а музикантите, които ще се включат в него са

АНАСТАСИЯ АЛТУХОВА – сопрано (Украйна),

АННА ЯНКОВА – медзосопрано,

ЯНКО МАРИНОВ — пиано, орган

РОСЕН ДРАГАНОВ — орган

В програмата ще прозвучат творби на  Дж. Фрескобалди, Дж. Бул, Й. С. Бах, Ф. Лист, Ш. Гуно, Ф. Бузони и др.

Събитието е посветено на 210 годишнината от рождението на Ф. Лист и е част от проекта „Колоси: Добри Христов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров – генеалогия на българското и европейското в музиката им”, осъществяващ се с подкрепата на НФ „Култура“, програма „Творчески инициативи“.

Концертът се осъществява с любезното съдействие на НМ “Земята и хората” и Музикална къща „Престо“.

Организаторите уточняват, че дарения за тази благородна и важна за музиката в страната кауза могат да бъдат направени на място или на следната банкова сметка:

IBAN: BG04 CECB 9790 10F3 6462 01

BIC : CECBBGSF

За проекта „Колоси: Добри Христов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров – генеалогия на българското и европейското в музиката им“

Проектът се фокусира върху практическото представяне на връзката с европейската и българската (като част от общобалканската) музикални традиции на творчеството на тримата значими български композитори Добри Христов, Димитър Ненов и Панчо Владигеров. И тримата колоси са получили първоначалния си интерес към музиката в България, но продължават своето образование в Западна Европа. Завръщайки се, всеки един от тях е продължител на европейската традиция, стъпвайки на традиционно българското – родното.

Израстването на българските композиторите от първо и второ поколение на основата на българската и на европейската музикални традиции е добре разгледано в теоретичните трудове на редица наши изтъкнати музиковеди –проф. В. Кръстев, проф. Н. Кръстева, проф. Е. Тончева, проф К. Япова и др. Настоящият проект е първа по рода инициатива за практическо разкриване на генеалогията на българската при срещата й с европейската музика.

За целта проектът обединява усилията на шест млади утвърдени музиканти – Анастасия Алтухова, Анна Янкова, Янко Маринов, Станислав Станчев, Константин Кожухаров, Симеон Гергов като преки участници и доброволци: младият даровит пианист Константин Башиков, Станислава Георгиева от БНР, Сабина Йорданова от НМА и Ивайло Донков от НФХ Св. Обретенов. Участниците ще музицират и като неформална група на утвърдения ансамбъл Concerto antico.

В жива музика ще се демонстрира как Д. Христов, Д. Ненов и П. Владигеров са се учили от музиката на великите майстори на Европа от различни епохи и какво от наученото е рефлектирано в творбите на тримата колоси. Нещо повече – ще бъдат приведени примери от старата балканска, частно българска певческа монодия, на която се гради музикалния език на тримата българи. Проектът включва концерти, образователни лектории и флашмоб-ове в столицата. Събитията се отразяват и виртуално в интернет пространството.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html