петък, 3 май 2024 г.

За три дена София става домакин на съвременния танц, евентуално

Международната артистична програма представя за пръв път у нас представления на известните хореографи Акеми Такея (Австрия/Япония), Джереми Уейд (САЩ/Германия) и Вили Дорнер (Австрия).

От 6 до 8 ноември се организира и втората „Българска танцова платформа“ на „Антистатик“, която в продължение на над 50 часа ще представи 13 представления на близо 20 артисти на няколко софийски сцени, сред които ДНК в НДК, „Дарида“, театър „Азарян“ и др., ако разбира се разпространението на коронавируса позволи всичко това.

На 2 ноември Акеми Такея представя пърформанса си „Лимонизъм x акционизъм“. С него тя отправя предизвикателство към разбиранията на „Виенските акционисти“, провокирайки ги със своята идея за „лимонизма“.

В нейния артистичен космос, разположен между азиатската и европейската култура, „лимонизмът“ гледа на тялото като материал на Аза, съставен от 72 части, всяка от които е символизирана от един лимон на сцената. Качвайки се на нея, Такея организира „двубой“ между двете концепции, по време на който възстановява стратегиите на акционистите и ги прилага.

На 4 ноември провокативният артист Джереми Уейд ще представи „Слава“ – първият спектакъл, който създава като млад хореограф през 2003 г. в Ню Йорк и продължава да преработва в следващите десетилетия.

Известният австрийски хореограф Вили Дорнер гостува на 5 ноември с „Едно“. Негова отправна точка са стиховете от една дума на австрийския визуален артист и поет Хайнц Гапмайер, а с помощта на камера и черна дъска, изпълнителите в залата си играят с думите, за да разберат как изглеждат мислите.

На 6 ноември е първият ден от „Българска танцова платформа“, в чиито афиш са Corpus Meum (идея и хореография – Марион Дърова), „Съвършено розово“ (Ива Свещарова), „Синтетики“ (Живко Желязков) и „Как бързо тече животът от януари до декември“ (Галина Борисова). Вторият ден започва с прожекция на филма, създаден по време на първото представяне на пърформанса „Нонумент“ на връх „Бузлуджа“ (автори и концепция – Стефан А. Щерев и ЛИГНА-Германия). Следват представленията „Ада Лавлейс“ (режисьор – Анна Данкова), „Следобедът на един фавн“ (хореография – Мила Искренова), „Закуска на тревата с един Фавн“ (идея и хореография – Росен Михайлов) и „Произведени за щастие“ (идея, реализация и изпълнение – Ива Свещарова и Вили Прагер).

Фестивалът приключва на 8 ноември с четири събития. Това са Moonlight (хореография и изпълнение – Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас), Soft Questions (идея и реализация – Стефани Ханджийска), Six Love Songs (хореография и изпълнение – Жана Пенчева) и концерт на Иво Димчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html