събота, 27 април 2024 г.

Деян Енев грабна наградата „Йордан Радичков“

На празник в Берковица, организиран от местната община късно снощи по повод недоживяната 91 годишнина на писателя Йордан Радичков, бяха връчени националните литературни награди „Йордан Радичков“, предаде БТА.

Голямата национална литературна награда бе присъдена на писателя Деян Енев за разказа „Лала боса“. Награди получиха още деветима писатели. Специална награда бе присъдена на Йорданка Белева за разказа „Свирепо настроение“, част от сборника „Кедер“. Преди награждаването бе организиран двудневен базар с книги на отличените в конкурса автори, имаше и среща с проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова, които разказаха за работата си с Йордан Радичков в миналото.

Гости на празника в Берковица бяха синът на Йордан Радичков – Димитър Радичков , кметът на града Димитранка Каменова, граждани и литературни критици. Националната литературна награда „Йордан Радичков“ се връчва за първа година от община Берковица, като в дебютното издание са участвали 53 автори от цялата страна, обявиха организаторите.

Йордан Радичков е единственият български писател, номиниран два пъти за Нобелова награда за литература. Той е роден в близкото до Берковица село Калиманица, което днес не съществува, тъй като е останало на дъното на язовир „Огоста“ при построяването му преди около 40 години. Радичков е израснал и завършил средното си образование в Берковица. Приживе той многократно е заявявал, че черпи сюжети за творчеството си от „прекрасния български северозапад“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html