петък, 3 май 2024 г.

19 художници с обща изложба в Кърджали

Изложба, посветена на празника на Кърджали, бе открита в Керимовата къща на 21 октомври. Тя е традиционна за Дружеството на художниците в Кърджали  и тази година в нея  се представят 38 творби на 19 художници. Това бе и първата изява на  творците в областният град.

Макар и посветена на Деня на Кърджали, изложбата не е строго тематична. В нея  са представени различни по тематика творби,  а експозицията включва жанрово разнообразие, като авторите представят и различни художествени техники. Изложбата е подредена на първия етаж на Керимовата къща, а  в нея със свои  творчески търсения се представят художниците Владимир и Павлина Чукич, Пенка и Хари Атанасови, Емил Пенчев, Костадин Петков, Георги Шишков, Мая Мечева, Божидар Мечев, Николай  Тюркеджиев, Ваня Петкова, Камбер Камбер, членове на дружеството. Не за първи път свои творби представят и  Десислава Емилиянова и Фахрие Камбер, които развиват приемствеността, като наследници на утвърдените и обичани художници Джемал Емурлов-Джими и Камбер Камбер. За втори път в изложбата се представя и англичанката Карин Джоунс, която  траино е избрала България за свои дом.  Организаторите на проявата не изневериха на традицията и този път представиха млад автор, дебютант. Това е Деря Дурмуш от Момчилград, която се представя  с две рисунки с туш.

Изключително сме радостни, че успяхме да организираме това събитие и това което сме създали да не остане в ателиетата ни, а да стигне до кърджалийци, каза  при откриването Пенка Атанасова.

Повече събития от такъв тип, които да носят светлина в ежедневието ни, ограничено от мерките наложени от противопидемичните мерки свързани с пандемията от короновирус, пък пожела Ширин Сюлейман, директор на Дирекция „Хуманитарни дейности” в общинска администрация Кърджали. Тя поздрави творците и гостите на откриването на изложбата и отправи покана към всички да посрещнат заедно празника на Кърджали от името на кмета на общината д-р инж. Хасан Азис. Събитието бе уважено и от зам.-кмета на община Кърджали инж. Катя Митовска.

Представените творби в традиционната есенна изложба на Дружеството на художниците в Кърджали, посветена на Деня на Кърджали 21 октомври, може да бъдат видени до 6 ноември в Керимовата къща.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html