петък, 3 май 2024 г.

Последен дебат Тръмп-Байдън 12 дни преди изборите на 3 ноември

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият съперник демократ Джо Байдън се срещнаха в университета Белмонт в град Нашвил, щата Тенеси за последния си дебат, 12 дни преди изборния ден на 3 ноември. Тогава освен президент и вицепрезидент, ще се избират 435 членове на камарата на представителите и една трета от сенаторите, както и губернатори на 13 щати и територии.

Водеща на дебата бе журналистката Кристен Уелкър от NBC, която след неговия край го определи като енергичен и фантастичен. За разлика от предишната им среща, този път Тръмп и Байдън запазиха по-уравновесен тон. Обикновено недоволният от медийното отразяване Тръмп дори отдели време, за да похвали Кристен Уелкър, като каза, че се отнася с дълбоко уважение към работата й.

В последния момент преди дебата организаторите решиха да премахнат прозрачната пластмасова преграда, която трябваше да стои между кандидатите. Двете страни се съгласиха на това, след като преди това Тръмп си направи тест и той е отрицателен. Плексигласова преграда имаше на 7 октомври по време на дебата между кандидатите за вицепрезидент – републиканеца Майк Пенс и демократката Камала Харис, в Кингсбъри хол в Солт Лейк Сити.

Републиканецът Тръмп с червена вратовръзка, и Байдън – със синя, се поздравиха с лек жест при излизането си на сцената, запазвайки дистанция един от друг. Тръмп излезе се появи без маска, а Байдън свали своята и помаха на привържениците си в залата. Последва 90-минутен сблъсък на 6 предварително зададени теми.

На фона на критиките за разпространението на коронавируса президентът Доналд Тръмп обяви, че до няколко седмици САЩ имат готова ваксина срещу коронавируса, която до няколко седмици ще бъде официално представена. Във външнополитически план той се похвали, че установеният диалог със Северна Корея е предотвратил ядрена война.

Джо Байдън пък акцентира на готовността си да накара „Русия, Китай и Иран да си платят за намесата в американските президентски избори“ и защити сина си Хънтър Байдън от обвиненията за участие в икономическа афера в Украйна чрез участието си в управителния съвет на енергийната компания „Бурисма“.

Кандидатите отвориха въпроса и за финансовите приходи, като Байдън заяви, че никога не е получавал пари от „чуждестранен източник“, а Тръмп – от Русия.

Позициите на двамата се сблъскаха и по темата за расизма в САЩ и имиграцията. Байдън нарече опонента си „най-расисткия президент в историята“ на страната, а в отговор получи категоричното: „Аз съм най-малко расисткият президент в историята“ и „Никой след Линкълн не е направил повече от мен за черните общности и в момента сред тях има най-ниската безработица в историята на страната“.

На обвиненията за издигането на стената с Мексико пък Тръмп припомни, че президентът Барак Обама, е вкарвал имигрантите в клетки, а през всичките 8 години от управлението му вицепрезидент е бил именно Байдън.

Данни от CNN сочат, че по време на дебата Тръмп е успял да говори 3,5 минути повече от опонента си. Изказванията на президента са били общо 41 минути и 16 секунди ефирно време, а Байдън е изложил позициите си в 37 минути и 53 секунди.

Веднага след края на сцената при Тръмп и Байдън се качиха съпругите им. Джил Байдън прегърна мъжа си, а Мелания Тръмп размени няколко думи с президента. Двете двойки постояха няколко секунди на сцената и след това се оттеглиха зад кулисите, в противоположни посоки.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html