петък, 3 май 2024 г.

5 болници и 5 отказа: как умря 49-годишна жена в Пловдив

Дъщерята на починалата в Пловдив 49-годишна жена. Снимка: Нова ТВ

Пет болници в Пловдив отказаха да приемат жена на лечение, след което тя почива малко след това. За този потресаващ случай разказват близките на починалата пред „Нова“.

„След обичайните за сезона хрема и кашлица на третия ден тя започна да се влошава. Личният лекар ме посъветва да потърся „Бърза помощ“, за да я закараме в болница. Медиците дойдоха и написаха рецепта с антибиотик, която не мисля, че беше нормална за нейното състояние. Остана за домашно лечение. На следващия ден личният лекар повика линейката. Отново последва преглед и ни казаха, че едва ли ще я приемат без PCR тест. Отказаха да я вземат”, разказа дъщерята на болната Мирела Бочукова.

Близките на болната жена решили сами да ѝ търсят място в лечебно заведение.

„Първо отидохме в „Хирургиите“ (част от Университетска МБАЛ „Свети Георги“), но ни казаха, че първо трябва да минем през Инфекциозна болница, там ще видят и ако не е за там, ще ни дадат бележка“, добави дъщерята на починалата.

В Инфекциозна болница преглеждат жената, но казват, че няма места: „Взеха ѝ секрети за PCR тест, а резултат се чакаше понеделник-вторник. И аз попитах дали мислят, че тази жена има време дотогава да остане вкъщи. Те ми отговориха, че не могат да я приемат, защото нямали места“, разказа Мирела Бочукова и допълва:

„Нейното заболяване е миастения гравис – то е свързано с дихателна недостатъчност, при което естествено се съмняват за COVID, но няма симптоми точно като на COVID.“

От Инфекциозна препращат пациентката към Транспортна, където „даже не я прегледаха“. Започва голямото обикаляне – болната е отпратена още от болниците „Каспела“, Окръжна и Университетската. Връщат се отново в „Хирургиите“.

„В 6 сутринта в събота докторът излезе и каза: Аз съм дотук. Ето ви списък с болници, към които мога да ви пренасоча“, продължи да описва случилото се дъщерята.

Накрая пациентката е приета в общинската „Св. Пантелеймон“. Търсенето на болница продължило близо 18 часа.

„В епикризата пише, че е починала на първо място от COVID, на второ – от неидентифицирана вирусна пневмония, а на трето – внезапна сърдечна смърт”, обясни дъщерята на болната.

Близките на починалата твърдят, че направеният PCR тест, чийто резултат е излязъл след смъртта ѝ, е отрицателен.

Окръжната прокуратура в Пловдив се е самосезирала по случая и е разпоредила проверка по публикации в медиите за починала жена след отказ за прием в болници.

Наблюдаващият прокурор е възложил проверката по оповестения случай да бъде извършена от служители на отдел „Криминална полиция“ към МВР-Пловдив.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html