петък, 3 май 2024 г.

Тома Биков: Натиск върху БНТ и БНР оказват БСП и „Демократична България“

„Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказан политически натиск. БСП и „Демократична България“ оказват натиск върху обществената медия. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ГЕРБ Тома Биков в декларация заради подадената оставка на генералния директор на БНР Андон Балтаков.

В сряда вечер Балтаков аргументира решението си с това, че не са приети негови предложения за промени в медийния закон и че културното министерство е подменило предложенията на работната група, изготвила измененията за закона, и поиска оставката на министър Банов.

Антон Балтаков бе избран за генерален директор на БНР на 22 януари т.г.

„Аз искам да видя кога г-н Балтаков ще каже, че той е бил притискан по какъвто и да е начин от когото и да било от управляващото мнозинството. През последните месеци БНР не е просто обществена медия, критична към управлението, тя е опозиционна медия. Не сме направили нищо, за да спрем това, въпреки че част от водещите излизат от рамката на закона, който ги задължава да не правят политически коментари в рамките на своите предавания. Единствените, които оказват натиск върху обществена медия, са „Демократична България“ и БСП. Те стоят пред БНТ преди „Панорама“ да казват кой може да гостува там и кой не може, какви въпроси трябва да се зададат. Ние не стоим нито пред БНТ, нито пред БНР“, отсече от парламентарната трибуна Тома Биков.

Той категорично отрече законът да е правен на тъмно и уточни, че тепърва предстои обществено обсъждане, а след това и гледането на закона в пленарната зала.

Партията на Христо Иванов всеки ден е пред БНТ и оказва политически натиск върху тази телевизия. Неговата партия е тази, която казва кой прави цензура и кой не прави, каза Тома Биков. Снимка: интернет

„Доколкото разбираме, генералният директор на БНР е възмутен от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличаване на мандатите на генералните директори на БНТ и БНР и възможността те лично да предлагат управителните съвети на двете медии. Ние оттеглихме тези предложения поради протестите и политическия натиск, който оказа „Демократична България“ и другите протестиращи, включително БСП пред БНТ. Когато г-н Вежди Рашидов внесе тези две предложения, протестиращите отидоха пред БНТ и започнаха да протестират“, посочи депутатът от ГЕРБ.

„Може би Христо Иванов трябва да ги прокара, защото той се явява човекът, който отговаря за медиите и свободата на словото. Неговата партия всеки ден е пред БНТ и оказва политически натиск върху тази телевизия. Неговата партия е тази, която казва кой прави цензура и кой не прави“, продължи Биков.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html