петък, 3 май 2024 г.

Шефът на БНР подаде оставка

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков подаде оставка.

Той е внесъл тази сутрин в Съвета за електронни медии писмо, с което председателя му Бетина Жотева, че би искал договорът, с който е поел управлението на БНР, да бъде прекратен предсрочно, считано от 1 ноември.

Това съобщи самият Балтаков в ефира на радиото.

„Изключително съм възмутен от липсата на управленска воля за промяна в българската нормативна уредба, която да гарантира независимо и напълно свободно от политически вмешателства обществено Българско национално радио“, заяви Балтаков.

„Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като генерален директор на Българското национално радио“, посочи Балтаков, визирайки предложения за обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията.

Той заяви, че представеното от министъра на културата Боил Банов, с чийто доклад законопроектът бе изнесен за обществено обсъждане, е манипулативно и невярно.

Законопроектът, който е предложен на обществото за обсъждане, не е проектът на закон, в който работна група от БНР, БНТ, СЕМ, различни министерства и медийни експерти са инвестирали стотици часове и познания, категоричен е Андон Балтаков.

„Това, което изключително ме възмути, е фактът, че се твърди, че БНР подкрепя този законопроект. БНР подкрепи друг законопроект, който всъщност не е поставен за обсъждане пред обществото. Липсват членове от закона, върху който ние сме работили“, заключи Балтаков.

Той бе избран за генерален директор на 22 януари 2020 г. За него гласуваха четирима от петимата члена на СЕМ, а един се въздържа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html