петък, 3 май 2024 г.

САЩ планират прехвърляне на войски от Германия в България, Румъния и балтийските държави

САЩ обмислят варианти за прехвърляне на част от своите войски от Германия в България, Румъния и балтийските държави. Това ще бъде част от обявеното предислоциране на американските въоръжени сили в Европа.

Това съобщи агенция ТАСС, цитирайки представител на американските военни кръгове. Той се позовава на изявленията на шефа на Пентагона Марк Еспер относно възможното преместване на Втори бронетанков полк от Германия в друга европейска страна, близка до Русия.

Както вече обявихме на 29 юли относно плановете за преразпределение на войските в Европа, смятаме да преместим военните на САЩ на източния фланг на НАТО на постоянна ротационна основа, за да изпълним насоките, изложени от министъра на отбраната, твърди военен чиновник.

Както министърът обяви пред Атлантическия съвет, подписаното с Полша споразумение за разширяване на сътрудничеството в областта на отбраната, както и скорошното двустранно взаимодействие с министрите на отбраната на Румъния и България и консултациите с нашите съюзници от Прибалтика ни дава възможност да помислим за прехвърляне на нашите войски в тези страни, отбеляза източникът на ТАСС.

Според информацията засега няма окончателно решение. Процесът на планиране продължава. Това включва консултации с нашите съюзници и партньори, както и с членове на Конгреса в САЩ, уточнява военният представител.

По рано министърът на отбраната обяви, че 29 юли е датата за извеждане на 11 900 военни от Германия. Според думите му 6 400 от тях се връщат обратно в САЩ, около 5600 ще бъдат предислоцирани в Италия и Белгия, а при това положение в Германия остават максимум 25 000 военни. Това обяви президентът Доналд Тръмп, след като разкритикува немците, че не дават достатъчно пари за НАТО.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html