петък, 3 май 2024 г.

ЕП гласува днес резолюция за връщане на визите за американци

Европейският парламент в Брюксел.

Очаква се днес Европейският парламент да гласува резолюция, в която се настоява Европейската комисия да вземе решение в срок от най-много два месеца за връщане на визите за граждани на САЩ, предава БНР.

Такава резолюция беше приета преди 3 години, но резултат все още няма.

„Не може повече чужда държава да се отнася несправедливо към част от гражданите на ЕС“, заявява вносителят на документа Хуан Агилар, цитиран в съобщение на парламентарната група на социалистите и демократите. „Не става дума само да се съобразим с европейското законодателство, а и да приложим на принципа на съпричастност и ясно да заявим, че в ЕС няма граждани „втора класа“, добавя той.

Пред ЕП еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон посочи, че ако ЕК изпълни задълженията си по действащото законодателство и върне временно визите за гражданите на САЩ, Вашингтон ще възстанови изискването за визи за всички граждани на ЕС. Тя настоя дипломатическите преговори да продължат за отпадането на визите за САЩ за гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия.

Ако спази закона, ЕК трябва да предложи визите за граждани на САЩ да бъдат върнати временно, за срок от 12 месеца. Преди три години ЕП прие първата резолюция по този повод и оттогава няма съществено развитие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html