петък, 3 май 2024 г.

Д-р Петър Москов с отговор на въпроса „Какво да се прави?“

В профила си във Фейсбук бившият здравен министър в кабинета „Борисов-2“ д-р Петър Москов дава интересни идеи как да се процедира в обстановката на нарастващите заболявания от коронавирус. Предлагаме ги с малки съкращения.

Считам за неправилно въвеждането на нови противоепидемични мерки (като носене на маски на открито), преди да е наложено спазването на наличните. Такъв подход не дава възможност да се оцени ефективността на вече действащите мерки и да се обоснове нуждата от нови. Липсата на логична обоснованост на мерките, на публично оповестени критерии и дългосрочен план за действие само създава допълнителна съпротива в обществото и не помага, а пречи на борбата с епидемията.

В такава ситуация едно добро управление трябва да предложи, да обоснове и да наложи  план, който да върне обществения консенсус около задължително необходимото. Според мен такъв план трябва да съдържа следното:

Не можем нито икономически, нито психологически да преживеем втори национален локдаун. Здравният и икономическият риск не могат да бъдат противопоставяни. Това означава следване на една единствена задача:

– запазване на икономическата и социална активност на гражданите без достигане на критични нива на заразата, при които здравната ни система не може да се справи.        Изпълнението на тази задача изисква от обществото и институциите усилие в следните три направления:

  1. Нови национални мерки няма да се въвеждат. Това, което е нужно, е драконовски контрол върху прилагането и изпълнението на действащите мерки. За целта контролът за спазването на мерките и санкционирането на нарушителите става първостепенна задача на полицията и контролните органи в различните сектори на обществения живот. Незабавно се актуализира нормативната база за прецизиране на правомощията им в изпълнение на тази цел.

2. При достигане на критични нива на зараза ще се прилага последователност от допълнителни мерки само на локално ниво –  квартал, район, община. Това изисква:

– изготвяне на локални планове за действие с ясни показатели за целите и местните нива на зараза, които изискват включване на допълнителни мерки за конкретното населено място. (Това, че област Монтана е с червен код заради град Монтана, не бива да означава същите допълнителни мерки за жителите на Лом)

– промяна на начина на компенсиране на икономически засегнатите от тези временни локални мерки. Компенсацията трябва да се изплаща веднага с въвеждането на мярката от регионалния щаб и да е валидна за цялото време на действие, вместо дългият път на кандидатстване, чакане на евентуално одобрение и получаване на финансова помощ след шест месеца, което превръща хората в противници на самата същност на противоепидемичните мерки.

  1. Налага се реорганизация на здравната система с цел да бъде използван пълноценно целия ресурс за справяне с епидемията. Това включва:

– изготвяне на механизми за активно включване на системата на  доболничното здравеопазване в борбата с епидемията. Сега това липсва и целият удар се поема от РЗИ и болниците.

– даване на законови правомощия на министъра на здравеопазването да възлага конкретни ангажименти по справяне с епидемията на всички лечебни заведения, включващи промени в структурата, приема и режима им на работа в съответствие с конкретните нужди. Неизпълнението на тези изисквания трябва да води до отнемането на разрешителното за дейност. Тук дилемата е ясна- здравният и икономически интерес на нацията срещу интересът на няколко бизнесмени в бели престилки.

Считам, че това е план за действие, около който могат да се обединят повечето здравомислещи хора. Той изисква последователност, държавност и настъпване на частни и корпоративни интереси в името на националния интерес. За мен това е лакмусът за това годно ли е това управление.

ПП

На тези, които в притеснението си искат допълнителни мерки и затваряне, ще кажа, че животът не може да спре заради страховете ни, колкото и да са основателни.

На тези, които казват, че болест няма и за “настинка” не трябват никакви мерки, ще кажа, че следващия път, когато видят по телевизията “говореща глава”, политик, лекар или обикновен карагьозчия, която им казва че са прави, е добре да знаят, че тези имат телефонния номер на министъра, на директора на голямата болница или на някой като мен и ако кихнат, ще им бъде разчистен пътят към най-бързото и качествено лечение. Ще им бъде разчистен от неудобството да се съобразят с други чакащи за лечение. Ще им бъде разчистен от Вас!

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html