петък, 3 май 2024 г.

Тръмп обвини д-р Фаучи в некадърност, 500 хил. щели да умрат, ако го слушал

Тръмп, докато си сваля маската. Снимка: Erin Scott / Reuters

Американският президент Доналд Тръмп нарече експерта д-р Антъни Фаучи „бедствие“ и се опита да увери предизборния си щаб, че ще спечели на американските президентски избори, предаде Ройтерс.

В разговор с представители на предизборния си щаб Тръмп определи Фаучи като „бедствие“, но изтъкна, че ще си създаде по-големи проблеми, ако го уволни. „Ако го слушах, смъртните случаи щяха да са 500 хиляди“, изтъкна Тръмп:

Тръмп не крие, че е все по-раздразнен от Фаучи, главния експерт по инфекциозни заболявания на Съединените щати, отбелязва Ройтерс.

Двамата са на противоположни позиции по отношение на това какъв е най-добрият начин за борба с пандемията от коронавируса, която отне живота на над 219 хиляди души в Съединените щати и отслаби позициите на президента републиканец преди изборите на 3 ноември.

Междувременно доверието на американските избиратели спрямо Тръмп по отношение на пандемията става все по-малко, разкрива ново проучване на Axios/Ipsos, публикувано във вторник.

Диагнозата Covid-19 повлия отрицателно на мненията на 62% от демократите, на 40% от независимите избиратели и значително по-малко – на 11% от републиканците. Като цяло, около 37% от участниците в анкетата посочват, че са по-малко склонни да се доверят на президента по въпросите, свързани с пандемията, след като той даде положителен тест за коронавирус.

Последно национална проучване на „Ню Йорк Таймс“ отчете преднина от 9 пункта на Байдън пред Тръмп.

От 987 анкетирани 46% категорично не одобряват начина, по който Тръмп се справя с президентството си, докато 35% категорично го одобряват, показва още това проучване. 55% пък смятат, че Америка е в по-лошо положение отпреди четири години, в сравнение с 39%, които смятат, че е по-добре.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html