вторник, 30 април 2024 г.

Плакати и букви / хангъл и кирилица

За пръв път в България гостува съвременен графичен дизайн от Република Корея

Изложбата представя плакати, вдъхновени от корейската писменост хангъл. Създадена през 1443 години, хангъл е в основата на днешната корейска култура и просвета, обект е на специално внимание, възхищение, грижа и се чества като официален празник.

Корейската асоциация за бранд дизайн използва хангъл като отправна точка, за да покани автори от Република Корея и от света да създадат плакати, посветени на темата. Резултатът е една изключително богата и разнообразна колекция,  която изследва ролята на писмения знак като източник на вдъхновение и художествена провокация, даваща неограничени възможности за съвременен визуален прочит. Сред експозицията се открояват трите плаката на талантливия актуален български визуален артист – Иван Кашлаков, отличен в последно време с редица награди за графичен дизайн, включително и с тази за млад български плакатист „Асен Старейшински“, връчвана от Международното триенале на сценичния плакат.

Идеята за изложбата в София също е на Международното триенале на сценичния плакат, чийто най-успешен проект – международната плакатна акция

„Буквите на България – азбука на Европа“ беше представен благодарение на Българското посолството в Сеул. Акцията, продължила близо три месеца в престижната галерия на Корейската фондация, присъства в настоящата изложба с кратко видео.

Общото между колекциите (създадени независимо една от друга)  е, че акцентират върху неизброимите проявления на писменостите като неподвластни на времето и пространството мостове, свързващи знанията и духовните ценности на човечеството.

Силата на плаката и вдъхновяващите послания на изложбените събития в София и в Сеул по подобаващ начин отбелязват 30 години от установяването на дипломатическите отношения между Република Корея и Република България.

Проектът е реализиран с подкрепата на Столична програма „Култура“ и може да бъде видян от 24 до 29 октомври 2020 г. в галерия „Сан Стефано”, София, ул. „Сан Стефано” 22.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html