петък, 3 май 2024 г.

Гаранционният фонд спасява частния бизнес на Асен Христов

България е страната на неограничените възможности. За разлика от Америка обаче у нас тези възможности са позволени само на определени хора и фирми, стига те да са много близки до властимащите. Точно такъв е случаят с компаниите от холдинга „Еврохолд“ на Асен Христов. Публична тайна е неговото близко приятелство с дългогодишния втори в ГЕРБ и държавата Цветан Цветанов. В предишен материал на сайта anteni.bg ви разкрихме как румънските власти са започнали разследване на дружеството „Румъния Евроинс“ за нерегламентирани връзки със служители на тамошните държавни финансови институции. Днес ще прочетете втората част от съвместното разследване на вестник „Галерия“ и anteni.bg, което показва как част от вашите пари отиват директно по сметките на „Евроинс“ и „Еврохолд“, без вие да имате никаква представа за това, още по-малко пък желание.

Застраховка Гражданска отговорност - онлайн и без електронен подпис

През последните десет години Гаранционният фонд, от който се изплащат обезщетения на пострадали при катастрофи от водачи без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, е инвестирал огромни суми в акции на „Еврохолд“ и „Евроинс“. Всичко е напълно законно – фондът има право да управлява свободните си средства чрез закупуване на акции и инструменти на борсата. Въпросът е защо го прави точно в тези фирми, за които има съмнения, че нямат достатъчно собствен капитал. При това съмненията са толкова сериозни, че за тях се говори в доклад на Комисията по финансов надзор от 2016 година. В доклада е посочено, че фирмата „Евроинс“ има едва 44,73% покритие от изискванията за платежоспособност. Това означава, че към онзи момент на компанията на Асен Христов й липсват 69, 430 милиона лева собствени пари – виж тук. Откъде може да се намерят тези пари, за да се запълни дупката?

Комисията за финансов надзор си осигурява лукс, като налага нагли такси

Най-лесното е някой богат фонд да си купи акции на компанията, в която е пълно с кухи фирми или фирми, чиито активи не могат да бъдат оценени толкова високо, колкото продават акциите си. В крайна сметка Гаранционният фонд за няколко години налива огромни суми в акции на компаниите на Христов (според изпълнителния директор Борислав Михайлов) и така практически ги спасява от фалит. Ставаме свидетели на истински абсурд, защото принципал на Гаранционния фонд е именно Комисията по финансов надзор (КФН). Същата, която през 2016 година посочва в доклада си, че „Еврохолд“ изпитва недостиг на собствени средства. Абсурдното е, че напук на всякаква логика въпросната КФ разрешава на Гаранционния фонд да изкупува акции на „Еврохолд“. Нещо повече, оказва се, че други желаещи да инвестират във въпросните компании липсват. Никоя сериозна компания не би инвестирала в нещо, което го има само на хартия.

Друг подозрителен момент в отношенията между Гаранционния фонд и „Еврохолд“ е информацията за това колко точно пари са вложени в акциите на фирмите на Асен Христов. Пред наши журналисти изпълнителният директор на фонда Борислав Михайлов заяви по телефона, че става дума за около 10 милиона, разпределени в период от 10 години. На официално изпратено запитване от наша страна от фонда единствено уточниха, че към момента общата стойност на инвестициите в акции, включени във всички портфейли на доверително управление, е 4,2 млн, лв., като акциите са на 26 дружества, които се търгуват на БФБ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html