четвъртък, 2 май 2024 г.

Убавка Тончев довършва незавършеното

Поредното обяснение в любов на Убавка към Костика

Живопис, рисунка и пластика включва изложбата на Убавка Тончев и Димитър Симеонов – Костика, която беше открита в Арт центъра в Градската градина в Плевен на 14 октомври. Това се случи повече от година и половина след кончината на Костика, но не попречи за подреждането в Арт център – Плевен, на творби, създадени от двамата автори, които са един безспорен творчески и житейски тандем. Това е и причината в изложбата да присъстват 16 недовършени творби на Костика, които са придобили своя окончателен облик благодарение на Убавка Тончев.

Светла Тончева, която е уредник в арт центъра, сподели пред екип на Дарик радио:

За мен е много трудно да говоря за тях в единствено число, защото Костика винаги ще присъства. Неговите творби са запомнящи се и винаги ще съпътстват и това, което прави Убавка.

Изложбата е различна, не като теми и като израз на това, което вълнува авторите. Тук се намесват болката и страданието, които раждат една нова страна от таланта и възможностите на Убавка. За да облекчи самотата, тя е нарисувала едни прекрасни рисунки с пастел – много деликатни и изчистени, с много настроение, както и с едно намигване, защото отново използва темите. Убавка и Костика са всъщност автори на нашето ежедневие, на всичко, което се случва в един дом, облечено, разбира се, в изкуство. Това са танци, това са концерти – музиката, която струи отвсякъде, настроенията, които се менят, светлината, която облива всичко, което правят хората. Любовта, която струи от всяка пластика, от всяка живописна творба, от всяка рисунка“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html