петък, 3 май 2024 г.

Отбелязват деня на художника в Кюстендил

Честит празник художници!

На 18 октомври художниците честват своя професионален празник. Той се отбелязва в деня на свети апостол Лука, който се счита за пръв християнски иконописец. Свещеното Предание говори, че той нарисувал две икони – на св. Дева Мария с Божествения младенец на ръце и на светите апостоли Петър и Павел. По този начин той сложил началото на църковната иконопис.

Във връзка с  това от 11:00 часа в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил ще се открие изложба, в която ще бъдат представени резултатите от проведения ежегоден Международен пленер „Свети Лука” в града.

Тази година това беше неговото 20-то издание и се проведе от 11-ти до 17-ти октомври.

Община Кюстендил финансира провеждането му със средства, отпуснати от общинския бюджет. Творческият форум „Св.Лука” е създаден през 1993 година от Дружеството на художниците от град Кюстендил. След кратко прекъсване пленерът беше възстановен преди 2 години.

Тази година участници в пленера са единствено творци от България. Това са  Петър Пиронков – София, Стоил Мирчев – София, Стилияна Узунова – София, Михаела Каменова – София, Димитър Петров – Кюстендил, Гергана Лалова – София, Николета  Иванова – София, Антон Гошев – Благоевград и Михаил Лалов – София. В продължение на седмица, те ще творят в комплекс „Тихият кът“ в с. Слокощица.  Фирма „АБ Терм“ ООД подпомага провеждането на пленера, като дарява средства и осигурява материали и база за творческия процес на участниците в пленера.

Сред целите на форума е привличането на доказани творци, които да оставят своята следа в историята на града на художниците. През годините в пленера са участвали над  240 утвърдени автори от България, Франция, Англия, Германия, Австрия, Полша, Чехия, Русия и други държави.  През 2003 година сдружението дари  240 картини на Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора”, както и 80 картини на Община Кюстендил. За изминалите години пленерът „Свети Лука” се утвърди като значима форма на творческо общуване между художници от България и света.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html