петък, 3 май 2024 г.

(Не)осъзнатите абстракции на двама художници и внуците им

Столичната галерия „Етюд“ ни кани на откриването на изложбата (НЕ)ОСЪЗНАТА АБСТРАКЦИЯ на 21 октомври от 18:30 ч. Изложбата ще продължи само четири дни и включва серия от творби на младите художници Течо и Мила и две абстрактни произведения (осъзната абстракция) на техните дядо и баба, художниците Стефан Алтъков и Лаура Димитрова.

От екипа на галерията уточняват, че обикновено очакваме децата да наподобяват в рисунките си света, който ни заобикаля, и се възхищаваме, когато открием в първите им творби познатите очертания на обичайни обекти, дори ги окуражаваме, подсказвайки им какво още може да добавят към нарисуваното от тях, за да го превърнат в добре разпознаваем предмет, човек, играча…

Какво би станало обаче, ако оставим младите художници да се справят сами, без подсказване и поуки, на това се опитва да даде отговор настоящият проект. Течо (Стефан Алтъков на 6 години) и Мила (Мила Алтъкова на 4 години) бяха очаровани от силата на цветовете и възможността да рисуват свободно с бои, без да бъдат напътствани и поучавани. В резултат се появи серия от творби, която най-точно бихме могли да определим като неосъзната абстракция.

Първите художници абстракционисти са били убедени, че абстрактното изкуство отразява духовната същност на заобикалящия ни свят, същност, която няма нищо общо с материалното, с наподобяването на външността, вярвали са, че абстрактното изкуство е близко и понятно за всяко човешко същество… а настоящият проект категорично ни убеждава в тяхната правота.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html