петък, 3 май 2024 г.

Акция „Щастливото магаре“ помага на медици

Магаретата се доближават до медицинската сестра, леко се докосват до нея, докато тя ги гали по муцуните и им предлага моркови. Така започва терапевтичният сеанс на асоциация, която помага безплатно на стресирания от борбата с Covid-19 медицински персонал, предава БТА, цитирайки Франс прес.

С магаренце, родено преди 10 дни, в ръцете, Моника Моралес не може да овладее възторга си. Тази 25-годишна медицинска сестра релаксира, след като няколко часа е изкарала с асоциацията „Щастливото магаре“.

„Това, което преживяхме по време на пълната вълна на пандемията, беше страшно потискащо, а ето че нещата започват да се повтарят в наши дни!“, констатира с притеснение Моника, която работеше в мадридска болница през пролетта в разгара на заразата. Сега тя живее в гр. Уелва. При растящия брой на приемите в болница и в изнервената болнична обстановка общуването с тези кротки животни й „зарежда батериите“.

Проектът „Щастливото магаре“ стартира през месец юни и той има за цел да помогне за възстановяването на психичното здраве на лекуващия персонал. В Испания битката срещу коронавируса загубиха 33 хиляди души, 1 милион бяха заразените.

Асоциацията разполага с 23 магарета, които вече са се доказали при помощта си на пациенти с алцхаймер и при деца с разстройства на храненето. Те са приютени в националния парк Докана в Андалусия. Обстановката е релаксираща, терапевтичните срещи с лекуващите магарета се провеждат в гората. Медицинските работници се възстановяват ментално при тези срещи, преди отново да продължат борбата с пандемията. А за тези хора тя никак не е лека, след като статистиките установиха, че всеки десети испански здравен работник е бил инфектиран от новия коронавирус.

Медиците правят едночасови разходки в гората с магаренцата, след което веднага се чувстват освежени. Животните пораждат нежни чувства у всеки, който установи контакт с тях.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html