понеделник, 29 април 2024 г.

Явор Дачков: Това е абсурд, а не протест

Явор Дачков написа силен коментар по повод протестите срещу властта. В личния си фейсбук профил той посочи, че това е абсурд, а не протест:

Протестите се маргинализираха до пародия и гротеска, а ежедневното присъствие на Дионисий, който е един от говорителите им ги приключва в моите очи като състоятелна гражданска активност. Това е абсурд, а не протест.

Снощи Дионисий каза на хората пред БНТ да се разпределят по всички входове на телевизията, за да може все някоя групичка да се срещне с Бойко Василев и да го попитат защо не им дава трибуна. В същото време Арман Бабикян беше гост в „Панорама“.

Дионисий се вихри на протестите пред погледа на полицаи. Снимка Интернет

Преди три години Дионисий бе отстранен от Св. Синод на БПЦ като предстоятел на „Св.Александър Невски“, заради сериозни канонични нарушения. Той е със запрещение да служи, а срещу него тече църковен процес.

Дионисий е един от авторите на схемата с продажбата на архонтски титли от преди години. Това са несъществуващи духовни звания, които бяха продавани на богати бизнесмени със спорна репутация и откровени мутри, чрез измислен ритуал, който се провеждаше в избрани храмове.

Дионисий и някои епископи продаваха арконтски титли за по 400 и 800 хиляди евро едната на бизнесмени като Чомбе и Слави Бинев. Преди 13 години Дионисий защитаваше интересите на Васил Божков – Черепа като външен експерт в комисията по култура в Народното събрание, която обсъждаше Закона за културно-историческото наследство.

Днес Дионисий е един от говорителите на протестите, които се провеждат под мотото „Мутри, вън“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html