петък, 3 май 2024 г.

Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува

Информационната кампания по повод 18 октомври – Европейски ден за борба с трафика на хора, който е под надслов „Трафикът на хора, с цел сексуална експлоатация, съществува“, започна във Варна. Организатор е дирекция „Превенции“ към Община Варна, съвместно с националната и местната комисии за борба с трафика на хора.

В рамките на кампанията са предвидени редица събития. Сред тях е обучение на тема: „Новите измерения на трафика на хора и рисковете в интернет за децата в условията на COVID-19, социална изолация и дистанционно обучение“, предназначено за председатели и секретари на местните комисии за борба с противообществени прояви.

Днес доброволците от варненските гимназии и членове на училищните превантивни клубове ще се включат в онлайн събитие, като част от кампанията Walk For Freedom – „Поход за свобода“, под надслов „ЗначениетоНаСвободата“, с организатор Фондация „А21 България“.

На 22 октомври пък е планиран дискусионен форум за професионалисти на тема: „Разследване на трафик на хора. Предизвикателства. Предоставяне на закрила и достъп до права“, с участието на магистрати, служители на МВР, НПО, представители на община Долни чифлик, членове на местните комисии за борба с трафика на хора във Варна и Русе.  За лектори са поканени прокурор Гергана Кюркчийска, административен ръководител на РП Оряхово, Анна Николова, председател на фондация “SOS – семейства в риск“, управител на Приют за временно настаняване на жертви на трафик на хора.

В рамките на кампанията в 12 варненски училища с разкрити училищни превантивни клубове,  доброволци, работещи по метода „връстници обучават връстници“, ще провеждат информационни сесии. Целта е да информират младите хора за рисковете от попадане в трафик на хора и методите за предпазване. С подкрепата на студентските съвети ще се проведат информационни срещи в Техническия и в Икономическия университети в града.  Всички инициативи в рамките на кампанията се организират при спазване на противоепидемичните мерки за COVID- 19.

Въвличането в този вид експлоатация е една от най-разпространените форми на трафик, съгласно официалните данни на Европейската комисия. Годишно около 300 български граждани, основно жени, биват подлъгани и експлоатирани сексуално, включително зад граница.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html