петък, 3 май 2024 г.

Ивайло Стоименов с предложение да се концентрираме върху обекта

Изложбата „Медитация върху обект“ на Ивайло Стоименов може да бъде разгледана в столичната галерия „A cube contemporary“ до 3 ноември

Стоименов се занимава с фотография от 16 годишен, завършил е фотография в гимназията по Полиграфия и Фотография и курс по фотография в НАТФИЗ. Концентрира се изцяло върху обект, чрез способите на фотографията, като в случая думата медитация може да бъде заменена с „визуална концентрация“.

Авторът уточнява, че концентрирайки се върху обект можем да преминем през четири основни етапа на възприятие. Тази първа част на проекта се фокусира върху първата стъпка, в която цялото внимание е насочено към обекта. Концентрираме се изцяло върху даден предмет и се абстрахираме от всичко наоколо, докато не бъдем напълно погълнати от него. Субективното усещане за Аз започва да изчезва и не остава нищо друго освен обекта на медитация. В този момент, преди да преминем към следващата фаза, възприемаме обекта изключително интензивно. Това състояние авторът се опитва да визуализира в двуизмерно пространство.

По думите на Павлина Обретенова „С проекта „Медитация чрез фотография“ получавате визуален пътеводител. Ивайло Стоименов изхожда от средствата на аналоговата фотография, успявайки да проникне в обектите на своите изображенията, така че двуизмерния резултат да излезе „извън себе си“ в зрителното възприятие. Директната композиция на фотографиите  постига  пълно  ангажиране на сетивата, а строго изчисленото форматиране налага покой над психиката. Всяко изображение е със строга фокусна точка, която засилва концентрацията. Тези три неизменни конструкта водят зрителя към съзнателна депривация от заобикалящата го материалност на реалността. И докато релацията към усещането за визуална концентрация в творчеството на Марк Ротко е силно осезаема,  в работата на Ивайло Стоименов формообразуването има реминисценции към Минимализма. Самият автор е с аскетична насоченост и това  провокира творчеството му да бъде лишено от всякаква логорея. В проекта „Медитация чрез фотография“ визуалният език превежда медитативната практика кратко и ясно.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html