петък, 3 май 2024 г.

Си Дзинпин призова китайската армия да се готви за война

Китайски войници. Снимка: kashmirobserver.net

Китайският президент Си Дзинпин е призовал китайските мирски пехотинци да се готвят за война по време на посещение в тяхна бойна част в южната провинция Гуандун, предаде ТАСС.

„Необходимо е да се съсредоточат всички мисли и сили върху подготовката за война за осигуряване на състояние на повишена бойна готовност“, е казал китайският лидер.

Изказването идва в момент, когато напрежението между Китай и САЩ е в най-високата си точка от десетилетия, като противоречията им за Тайван са причина за остро противопоставяне между Вашингтон и Пекин.

Белият дом уведоми Конгреса в понеделник, че ще пристъпи към продажба на три модерни оръжейни системи на Тайван, включително високомобилна артилерийска ракетна система.

В отговор говорител на китайското външно министерство отправи строго предупреждение към САЩ „веднага да отмени всякакви планове за продажби на оръжие на Тайван“ и „веднага да прекъсне всякакви военни връзки между САЩ и Тайван“.

Въпреки че Тайван никога не е бил контролиран от управляващата комунистическа партия на Китай, властите в Пекин настояват, че демократичният, самоуправляващ се остров е интегрална част от тяхната територия и самият Си отказва да изключи използването на военна сила, за да го завладее, припомни Си Ен Ен.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html