петък, 3 май 2024 г.

Първият случай на коронавирус е бил преди… 800 г.

Коронавирус тест. Снимка: Shutterstock

Първите случаи на заразяване на хора с коронавирус са отпреди 800 години, като източник на патогена били морски продукти, съобщи ТАСС.

„Изследвания са установили, че преди 800 години хората вече са познавали и са се заразявали с коронавируси“, каза акад. Александър Чучалин, президент на Руското респираторно дружество и завеждащ катедра по клинична терапия в Националния изследователски медицински университет „Пирогов“.

Той уточни, че източникът на инфекцията били морски продукти. Чучалин каза още, че коронавирусът не е чувствителен към ниски температури, но високите температури му действат пагубно.

„Нужно е да създадем условия, за да убием вируса. Нашият проект се състои в разработването на термоваксина“, каза академикът по време на онлайн заседание на Научния съвет на Руската академия на науките.

Коронавирусите са познати на човечеството от десетилетия, а явно и столетия. Те се предават от животни на хора при тяхната консумация, но не само. Сегашният КОВИД-19 е нова мутация, именно затова срещу него няма мерки все още.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html