петък, 3 май 2024 г.

Остри изказвания, реплики и дуплики за исканата оставка на Караянчева

 

В 9 ч. започнаха дебатите по исканата от БСП и ДПС оставка на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В началото от името на вносителите председателят на ПГ на БСП Корнелия Нинова изброи пет причини за исканата оставка, между които бе и това, че Караянчева криела премиера Бойко Борисов от участие в парламентарен контрол. Нинова отчете, че последното участие на премиера в заседание на Народното събрание е от ноември 2019 г. „Абсолютно недопустимо е изказването на Караянчева „Когато не харесваш магистралите или строителството на Бойко Борисов – ходи пеша, бе“, каза Нинова. „Видяхте каква беше реакцията на българския народ. Това е обида към всички български граждани, с чиито средства се строят тези магистрали, и позволете да допуснем, от чиито средства се краде от тези магистрали”, заяви лидерката на БСП.

„Оставка на председател на НС се иска винаги преди изборите. Речите, които произнесоха лидерите на ДПС и БСП са копи-пейст на това, което са произнасяли други народни представители, искали оставката на тогавашния председател на парламента. Аз най-малко мога да бъда обвинен от ДСП и БСП за някаква симпатизация към пловдивската организация на ГЕРБ“, заяви от трибуната Славчо Атанасов от НФСБ. „Този политик, аз твърдя, че не е откраднал нито една стотинка от държавата. За разлика от други лидери на други партии от с. Крушовица, които на 28 години станаха приватизатори. Сега идете в Кърджали и питайте за нея. Караянчева не е корумпиран политик, за разлика от много хора тук. Тя е прекалено мека на моменти, затова много хора й се качват на главата“, заключи Атанасов.

„Г-жо Караянчева, не сте изгубили доверието на мнозинството“, обърна се към парламентарната шефка зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов. „Цвета Караянчева ще бъде председател на 44-тото народно събрание до края на март следващата година“, заяви Ципов. „Ние убедено ще гласуваме срещу този проект за освобождаване, защото оценяваме качествата, които притежавате, и умението да ръководите този парламент. Сигурен съм, че ще получите подкрепата и на другите ПГ, които не са внесли това проекторешение, може би и на нечленуващи в пг, но важното е, че получавате подкрепата на много български граждани“, каза още Ципов.

 

Вежди Рашидов се обърна към председателката на ПГ на левицата: „Г-жо Нинова, стига с тая любов към Бойко Борисов. Ако иска, ще дойде. Каква е тая искра между вас? Поканете го на ресторант и си говорете по мъжки“, обърна се той към лидера на БСП.  „Дебатът днес не е дали Цвета Караянчева е обидила парламента, а че Елена Йончева обиди цялата българска държава“, заключи Рашидов.

Лидерът на „Воля” Веселин Марешки заяви, че няма намерение да става хомосексуалист, за да се хареса на БСП. Той каза, че партията му ще застане зад председателя на парламента и отправи критика към това, че БСП си прави пиар. „Аз бих се засрамил от тези 2 часа дебат. Кризата с COVID-19 се задълбочава, а ние си говорим „Стани, за да седна”. Ако трябва да свалим Цвета Караянчева, за да сложим Корнелия Нинова, ние сме категорично против”, заключи Марешки.

 

За резултатите от гласуването – по-късно в anteni.bg

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html