петък, 3 май 2024 г.

Гей ли е Марешки, мъжествен ли е Вигенин: Вотът за оставката на Караянчева

Резултатите от гласуването. Снимка: БНТ

Парламентът отхвърли искането на опозицията да отстрани от поста председател на Народното събрание Цвета Караянчева. За отстраняването на Караянчева гласуваха БСП и ДПС. Подкрепа със 126 гласа за председателя на Народното събрание дадоха управляващата коалиция, ВОЛЯ и част от независимите.

БСП и ДПС поискаха оставката с мотиви, че тя не изпълнява задълженията си като председател, не познава Конституцията, уронва престижа на Народното събрание.

„Не съм безгрешна и никога не съм твърдяла това. Целта ви не съм аз, жената Цвета Караянчева. Нито постът председател на Народното събрание. Вашата цел е свалянето на законно избраната и публично сключена управляваща коалиция от властта. Забравяте, че тази власт е спечелена на избори с вота на българските граждани, не с метежи и преврати. Моята чест не е функция на вашата оценка. Моята чест не може да бъде отнета най-малко от вас“, каза накрая Караянчева.

Дебатът в залата продължи около 5 часа. През това време се отправиха доста обиди, намеци и обвинения.

Сред акцентите бяха думите на Кристиян Вигенин от БСП, който обвини Веселин Марешки, че е гей. На това лидерът на ВОЛЯ репликира:

„Опазил ме Бог, ако търся своята мъжественост от Вигенин. Но ако реша да ставам жена, ще му се обадя непременно.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html