понеделник, 29 април 2024 г.

Доган в схема за 22 милиона с турски милиардер

Ахмед Доган се оказва тясно свързан с турския милиардер Фуат Гювен, разкрива вестник „Галерия“. Активите на ТЕЦ-Варна вече били заложени в Търговска Банка Д, показа проверка в Търговския регистър. Топлоцентралата на Доган е теглила 22 милиона лева кредит от банката на Фуат Гювен през февруари. Месеци по-късно е заложила цялото предприятие срещу заема. Така, ако не може да върне парите, банката на турския гражданин ще стане собственик на теца, обясняват експерти в бранша.

Всъщност парите от банката на Гювен за ТЕЦ-Варна са използвани за погасяване на друг кредит – този на мажоритарния собственик на ТЕЦ-Варна „Сигда“ ООД към Първа инвестиционна банка. Още преди Доган да влезе в „Сигда“, фирмата купи теца от ЧЕЗ. Финансирането по сделката стана с 24 милиона евро от ПИБ. Условията по кредита явно не са устройвали новия чорбаджия Ахмед Доган – 7,5% лихва на месец. След като Фуат Гювен отпуска 22-та милиона лева на Доган, кредитът на фирмата му „Сигда“ към ПИБ е погасен и това става факт в средата на юли.

Останалите пари до 24 милиона евро са от студения резерв, който тецът получаваше две години, за да стои в готовност при евентуална криза за ток. Заемът от Търговска банка Д е много по-изгоден, като за приятели, показват данните от документите по сделката. Лихвата на месец е само 3,75%. Това не е случайно. Доган и Гювен са близки приятели от много години насам.

В края на 2019 година ТЕЦ-Варна, вече със собственик Доган, купи от фирми на Фуат Гювен имоти, които са в съседство с двата му сарая в „Бояна“ и в парк „Росенец“ на морето. Чрез сделката Сокола стана собственик и на още 3 яхти и вече има 5, издават запознати с плавателните съдове на почетния председател на ДПС.

Кой е Фуат Гювен? Роден е в Момчилград. Има българско и турско гражданство. Изселва се по време на Възродителния процес. В началото на 90-те започва бизнес с кожи в Турция. После търгува с горива, купува заводи, сред които „Елкабел“ на „Мултигруп“, има бензиностанции, хотели и ВЕЦ-ове.

Още преди падането на комунизма Фуат Гювен и Ахмед Доган са свързани чрез Държавна сигурност, защото и двамата са агенти. Доган е бил доносник на три управления на ДС. Фуат Гювен беше разкрит през 2013 г. като агент „Ахил“ с българските си имена – Фуат Хюсниев Османов.

Предполага се, че връзката на Доган с бъдещия бизнесмен Гювен е още оттогава и не е преставала до днес. В средите на ДПС се говори, че бизнесът на Фуат Гювен в България се дължи основно на Доган и двамата са съдружници в много проекти, включително и в чужбина.

Освен ТЕЦ-Варна кредити от банката на Гювен са ползвали и много приближени фирми на ДПС, включително и „Хермес солар“, която е формален собственик на морския сарай на Доган.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html