петък, 3 май 2024 г.

БСП и ДПС за пореден път искат оставката на Караянчева, ГЕРБ не я дава

Цвета Караянчева.

Подписка с искане за отстраняването на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, подкрепена от 96 народни представители от БСП и ДПС, беше внесена в деловодството на парламента.

Това съобщи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, цитиран от БНР.

„В  мотивите сме посочили конкретни нарушения на Конституцията и законите на страната и конкретни факти за неизпълнение на задълженията като председател на Народното събрание.

Освен това многобройните случаи, уронващи авторитета на  институцията „председател на Народно събрание“, са известни на цялото общество, като някои от тях сме ги посочили и във внесените мотиви“.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова изброи аргументите за исканата оставка – непознаване на Конституцията, поставяне на законодателната власт в подчинение на изпълнителната, грубо погазване на правилата на законодателния процес и думи, рушащи авторитета на парламента.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че подкрепят изцяло Цвета Караянчева, като обвини БСП в използване на парламента за политически цели

По-рано от БСП поискаха министърът на вътрешните работи Христо Терзийски да даде информация в парламента за спецакцията, при която служители нахлуха по погрешка в частен дом.

Терзийски съобщи, че е образувана дисциплинарна проверка. Той поясни, че ГДБОП е разбила организирана престъпна група. Министърът обясни още, че навигационната система на автомобила е изпратила полицейските служители на грешен адрес, който е бил въведен в нея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html