понеделник, 29 април 2024 г.

Божков финансирал бизнес империята на Весо Брадата

Божков и Георги Божилов – Жоро Тениса празнуват рождения ден на хазартния бос

Васил Божков е основният финансов благодетел за възхода на Веселин Денков-Брадата в последните 10 години, съобщава вестник „Галерия“. По тази версия работят разследващите за проверка на парите, които любовникът на Ивайла Бакалова е натрупал – официално от ресторанти, строителство на имоти и най-вече от лихварство.

Весо Брадата беше арестуван в началото на септември на Калотина при влизане в България. Тогава той беше с Бакалова. Връщали се от Италия, където били на почивка, но и по бизнес дела. Брадата е закопчан по заповед на Специализираната прокуратура. Дни по-рано са прибрани люлинските лихвари Ивайло и Александър Георгиеви, които са син и баща, както и Георги Божилов – Жоро Тениса, близък приятел на Божков в последните години и негов бизнес партньор.

Веселин Денков-Брадата и приятелката му Ивайла Бакалова

Обвиненията срещу Веселин Денков са, че е давал големи суми пари на лихварите, които те отпускали като кредити в София, а след това печалбите се връщали при любовника на Бакалова. В същото време свидетели го свързват с организация на протестиращи отпреди два месеца, на които се давали пари да ходят на площада за масовка.

Веселин Денков нашумя покрай убийството на брокерката Станка Марангозова, на която също е давал пари, за да ги инвестира. Тя беше разстреляна на 10 октомври миналата година. През април полицията арестува организатора на покушението – офицера от НСО Борис Иванов и убиеца Петър Костов. Помагачът му Венцислав Пиров пропя за схемата. Тогава задочно като поръчител беше обвинен Иво Масларов, доведен син в миналото на бившата социална министърка Емилия Масларова. Той и Весо Брадата са дългогодишни приятели, които обаче се скарали малко след убийството на Марангозова заради неуредени финансови отношения. По жалба на Марангозова имаше дело срещу Масларов и Денков за изнудването й, по което и двамата са със запорирани банкови сметки и фирми. По-голямата щета обаче е за Весо Брадата, който не може да се разпорежда с 13 милиона, а основният двигател на сложните отношения с Марангозова Иво Малсларов се размина само с 2 милиона.

Станка Марангозова беше убита през октомври миналата година

Георги Божилов-Тениса вероятно ще разкрие връзката между Васил Божков и Весо Брадата, пише още „Галерия“. Той е арестуван, но веднага е пуснат, и то без мярка за неотклонение. Тениса неведнъж се е спасявал от разследвания и тежки обвинения, като е пропявал, твърди наш източник. Не е изключено да стане и защитен свидетел. Георги Божилов беше обвинен инкогнито и за бандата на Божков, но отново се размина с килията и беше пуснат.

След раздялата си с Румен Гайтански-Вълка гаджето на Весо Брадата Ивайла Бакалова живя няколко години в Дубай, където сега се крие Васил Божков. Така и не стана ясно какъв е бизнесът й. В светските среди се говори, че е търгувала с диаманти. Там тя има бизнес партньори, които са в близки отношения с Васил Божков, научи „Галерия“. Миската също ще бъде проверявана за участие в престъпната група на любовника си, но засега няма обвинения срещу нея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html