петък, 3 май 2024 г.

Художникът Георги Дойнов и неговото място в Габрово

В рамките на отбелязването на 160 годишния юбилей на град Габрово, Художествена галерия „Христо Цокев” ни представя, за акцент на месеца, творбата „Глава на Емануил Манолов” – на един от най-известните скулптори от Габрово – Георги Дойнов.

Животът на Георги Минчев Дойнов както и по-голямата част от творческите му изяви са свързани с град Габрово и с габровска област. Бъдещият скулптор завършва Априловската гимназия. След завършването постъпва в Керамичния техникум, в гара Искър, София. След един семестър Георги Дойнов бива приет без изпит в Художествената академия, в класа на известния скулптор проф. Марко Марков.

Още след завършването на академията (1959г.), Дойнов активно навлиза в художественния живот със свои художествени търсения в различни области: монументална скулптура, портрет, малка сатирична пластика, еднофигурни и многофигурни композиции. Характерни моменти в творбите на Дойнов са търсенето на монолитност на формата, динамика, движение, конструктивни подчертавания и фактурно богатство. Тази динамика и раздвижване на фигурите се засилват в по-късното му творчество, оказвайки все по-силно въздействие върху зрителя.

След завършване на Академията Георги Дойнов се завръща в родния си град, започва работа на свободна практика, а след няколко години заема длъжност учител по скулптура в Детската школа по изкуства „Емануил Манолов”. Като преподавател в школата, Георги Дойнов ден след ден разкрива тайните на композицията, перспективата, светлосянката, работата с обеми пред  бъдещите скулптори.

Георги Дойнов е постоянен участник в изложбите на групата на СБХ-Габрово, както и на национални изложби. През 1977 година той печели първа награда за сатирична пластика на международното биенале в Габрово. Две години по-късно печели трета награда за скулптура („Глава на Васил Априлов”) в националната учителска изложба – София.

Сред скулптурите и композициите му на открито са четири фигури на моста в град Трявна (до църквата Св. Георги), символизиращи „Робстовото”, „Пробуждането”, „Борбата” и „Свободата” с характерния за автора пластичен изказ. Също така са запазени фризовете на часовниковата кула, Общинския съвет в Габрово, скулптурната композиция в двора на гимназия „Д-р Н. Василиади”, паметникът на априлци (посветен е на Априлското възстание) в село Батошево.

Портретът заема важно място в творчеството на Георги Дойнов. В него той успява много убедително да пресъздаде индивидуалния характер на модела и неговото състояние. Точната външна прилика не е достатъчна за скулптора. Той се освобождава от всичко второстепенно, за да подчертае най-същественото – духовния живот на портретувания, неговото вълнение и мисъл. Такъв е портретът на прочутия композитор, създател на първата българска опера („Сиромахиня”) – Емануил Манолов. Главата на композитора е изпълнена в техника камък – най-предпочитанния материал на Дойнов. Скулпторът акцентира погледа на Манолов не е към зрителя или към външния свят, а напротив, към вътрешните му преживявания, към процеса на интелектуално и творческо осмисляне. Одухотвореност, жизненост, тревожност, благородство са все такива качества, каквито можем да открием в портретното творчество на Георги Дойнов. Скулпторът се стреми да разкрие психологическата дълбочина и интелектуалната сила на модела.

Във фонда на ХГ „Христо Цокев” се съхраняват 18 скулптури на Георги Дойнов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html