петък, 3 май 2024 г.

След 2 г. протести: Спират биоцентралата в с. Труд, тровеща жителите

Биоцентралната в село Труд. Снимка: БНТ

Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Пловдив спря временно дейността на биоцентралата в пловдивското село Труд, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Това става след 2 г. протести на жителите на селото срещу обгазяването му. Преди четири дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посети селото и обеща да лобира пред колегата си Емил Димитров биоцентралата да бъде спряна, защото има риск за здравето на хората.

От години жителите на село Труд се оплакват от остра задушлива миризма, която според тях е следствие от централата за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез използването на биомаса – растителни и животински отпадъци.

Временната мярка се налага, за да се предотврати „увреждане на човешкото здраве поради разпространението на миризми от дейността на предприятието“, се казва в съобщението на МОСВ.

След намесата на здравния министър и на областния управител РИОСВ – Пловдив откри нарушения в биоцентралата. Сред тях са, че няма съоръжение за отделен прием на различните видове суровини – растителни и животински.

Перколатната вана за подготовка на суровините, когато се използват животински отпадъци не е покрита с отдушник и биофилтър. Освен това не се прави термична обработка на животинските суровини, както е според европейското законодателство, установи РИОСВ.

Липсва и място за измиване и дезинфекция на превозните средства, които извозват суровините. Обектът няма и регистриран водоизточник за битови и производствено-технологични нужди. Използваните кубици вода са повече от разрешените и не се заустват отпадъчните води, констатира още РИОСВ.

Предприятието не разполага и с достатъчен обем за съхранение на отпадъчната суровина в периода, в който не може да се наторява земеделска земя. Съгласно инвестиционното намерение на максимално допустимото дневно количество суровина е 96 тона, което означава, че предприятието трябва да има разполагаем обем 12-15 хиляди куб. метра за съхраняване на остатъчните продукти след ферментацията за срок от 180 дни.

Кантарът в предприятието от януари 2020 г. не е проверен и калиброван, установи още РИОСВ.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html