петък, 3 май 2024 г.

Княз Никита Лобанов-Ростовски  издаде книга за българските художнички

Потомъкът на стария руски дворянски род е страстен колекционер и от години се възхищава на жените с четка

Излезе от печат уникална по рода си книга, представяща творчеството на 50-те най-ярки художнички в България. Изследването е дело на проф. Чавдар Попов и д-р Милена Балчева. В него са показани постиженията в полето на живописта на авторки като Елисавета Консулова-Вазова, Елена Карамихайлова, Невена Ганчева, майсторката на пастела Руска Маринова и др. Репродуцирани са повече от сто живописни картини на нежната част от българката художествена сцена.  Все жени, които са работили активно в периода от Освобождението до края на ХХ век. Сред публикуваните картини има такива, които до сега никога не са били репродуцирани.

Зад инициативата като идея и продуцентски усилия стои небезизвестният руски княз Никита Лобанов-Ростовски. През 1951 г. той е републикански шампион при юношите по плуване, а две години по-късно, заедно с майка си, успява да напусне тоталитарна България.

Завършва геология в Оксфорд, специализира икономическа геология в Колумбийския университет в Ню Йорк. Но изкуството и до днес е неговата най-голяма страст. Притежател е на огромна колекция с руска театрална живопис и графика, а заради експертизата и любовта си към картните е поканен за почетен доктор на Санктпетербургската академия на изкуствата, почетен член на Руската академия за изобразителни изкуства и за пожизнен член на Съюза на благотворителите на музея Метрополитън в Ню Йорк.

Князът днес засвидетелства и отношението си към българските жени художнички, а за целта се е обърнал към специалисти като изтъкнатия проф. Чавдар Попов и д- Милена Балчева. Те са превърнали идеята му в достойно книжно издание, в което почитателите на живописта, ще могат да се срещнат с изкуството на известни българки, сред които и Калина Тасева, Елза Гоева, Надежда Кутева, Десислава Минчева, Долорес Дилова. Българки, който през годините са доказали, че могат да бъдат определени като достойни съперници по четка на силния пол.

Книгата е осъществена с финансовата подкрепа не само на  княз Лобанов-Ростовски, но и на Международна фондация „Св. св. Кирил и Методий“. Интересно е, че изданието е всъщност на Националната галерия, въпреки че в него няма участие на специалисти от музея.

Изследването може да бъде намерено в книжарницата на Националната галерия. А със своя вид и професионално съдържание то е ценен подарък за всеки изкушен от българското изкуство и ролята на жената в него. Дизайнът на е на Надежда Олег-Ляхова.

Представянето на книгата ще бъде в Националната галерия (Двореца) на 16 октомври от 17.30 часа.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html