петък, 3 май 2024 г.

Шефът на ВВС критикува решението за взимане на още F-16

Генерал – майор Димитър Петров. Снимка: БТА

„Намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета Ф-16 трябва да бъде добре обмислено“, заяви пред БНР новият командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Според него подобно решение поставя въпроси, свързани с обучението на летателния състав и новите съоръжения.

По думите му подобно предложение води след себе си въпроси за това къде ще бъдат съхранявани допълнителните машини и кой ще лети на тях.

По първия въпрос генерал-майор Петров припомня, че тепърва започва изграждането на инфраструктурата за вече платените машини. Той подчерта, че трябва да се мисли и за обучението на летателния състав, който и към момента не е достатъчен.

„Преди да започнат да летят на F-16, има обучение за двама от тях на витлов самолет Т-6. След което на Т-38. Тези, които са преминали вече подготовка на Т-6, ще започнат директно реактивен самолет“, коментира той и добави, че най-рано догодина нашите пилоти ще се качат на реален F-16.

Той поясни, че още осем пилоти се готвят да заминат за САЩ, за да се обучат, като това е минимумът състав, нужен за усвояването на първите осем самолета. Но ще бъдат нужни доста повече хора, за да оперираме оптимално.

„Но тези летци къде ще се обучават? Ето го и другият въпрос? Не можем да ги обучаваме в България, защото към момента ние нямаме подготвен инструкторски състав, български. Това за всеки един от тези летци ще трябва да се платят допълнително средства за обучение, за подготовка. Затова ви казвам – нека да огледаме нещата от всички страни, да преценим какви са ни възможностите и да го направим по най-разумния начин“, каза той.

Краят на ерата МиГ-29 за българската авиация трябва да настъпи през 2030-а. Затова всички висши военни смятат следващите 10 години за ключови за съществуването на военновъздушните ни сили.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html