петък, 3 май 2024 г.

Многоклетка в къщата музей на Андрей Николов

Тази вечер от 19:30 ч. в къща музей и галерия „Андрей Николов“ публиката ще може да се срещне с моноспектакъла „Многоклетка“. За първи път след няколкогодишно прекъсване авторът – актрисата и пианистка Мариела Станчева ще изнесе на сцена представлението си.

„Клетка се разбира в смисъла на затвор, но в биологичната единица на живот“, споделя Станчева. Спектакълът е създаден по унгарски разкази от Лайош Наги, Карой Сакони, Ференц Шанта, Ищван Йорке и различни класически и съвременни композиции за пиано. Именно музикалният инструмент се явява единствения партньор на героинята. Пианото се явява неин приятел, събеседник и отдушник, нейно убежище, което се е превърнало в капан.

„Представлението като структура са разкази на различни човешки истории, разказани от героинята. Между разказите тя свири, като израз на утешение, а музиката предизвиква всеки следващ спомен“, допълва Мариела Станчева, като уточнява, че на места където думите не достигат, пианото довършва мислите на героинята.

„Многоклетка” е представление за човешкия страх като архетип и трансформация, за различните житейски ситуации, в които изпадаме и естествените ни реакции. Засяга наболели обществени теми като насилие, изневяра, бягство, както и модела, който следват подрастващите. Основен акцент е музиката и творчеството като спасение.

Спектакълът е участвал на: „Панаир на младите“ в Младежки театър гр. София- 2013 г. ; Международния фестивал на моноспектаклите „BGMOT“ в Габрово-2014 г. ; „Малък сезон”- Сфумато 2014. Гостувал в Будапеща по покана на Габриела Хаджикостова и „Малко театро” през 2014г . Гостувал във Виена по покана на Златка Бойчева 2016г. ; Гостувал в гр. Кечкемет – Унгария по покана на Йордан Бочков 2016 г.

Мариела Станчева завършва през 2011 г.  НАТФИЗ в класа на проф. Красимир Спасов и Николай Ламбрев. Веднага след дипломирането си постъпва  като щатна актриса във Варненския драматичен театър, където прави 5 роли за една година. От края на 2012 г. е актриса на свободна практика.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html