петък, 3 май 2024 г.

Мими Николова с концерт в кино Влайкова

Обичаната от поколения българи Мими Николова днес от 18 ч. в столичното кино „Влайкова“ ще изнесе концерт с български шлагери, евъргрийни, латино музика, джаз стандарти. На рояла до нея ще бъде Петър Железаров.

С името на Мими Николова се свързва началото на фестивала „Златният Орфей“ от 1965 г., когато в нейно изпълнение песента „Калиакра“ на композитора Ангел Заберски и поетесите Слава Семирова и Емилия Захариева печели първа награда. На „Златният Орфей“ са отличени и изпълнените от нея песни: „Първата среща“ – трета награда през 1965 г., музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров; „Спомен от лятото“ – втора награда през 1966 г., музика: Иван Стайков, текст: Захари Петров.

Мими Николова е една от първите български певици, която изпълнява джаз. Била е солистка на Биг бенда на БНР, оркестър „Балкантон“ и на „Джаз фокус ’65“. През 1978 г. се представя с рецитал на джаз-срещата в София, съпровождана от биг бенд „Габрово“ с диригент Манол Цоков.

В репертоара си Мими Николова има над 300 песни от български и чужди композитори, записани в Българското национално радио и Балкантон. Записва и множество вокали и песни за много български филми, сред които „Любимец 13“, „Човекът в сянка“, „Бягство в Ропотамо“, „Здрачаване“, „Вятърът на пътешествията“ „Чудесната катастрофа“ и много други.

През 2018 г. е обявена за почетен гражданин на София.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html