петък, 3 май 2024 г.

Калфин: Да направим детските градини безплатни, вместо да раздаваме пари

Ивайло Калфин.

Вместо да се дават детски надбавки за всички без значение от дохода, по-добре детските градини да станат безплатни.

Това предложи бившият социален министър Ивайло Калфин по бТВ, като коментира предложението на управляващите всички родители да получават надбавки от 40 лева за едно дете, 90 лева за две, 135 лева за три деца и 145 лева за 4 и повече деца.

„Пенсионната система е обект на манипулации без никаква логика“, каза още Калфин. „Това, което виждам, са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал.“

„С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва“, коментира предложението за увеличаването на минималната пенсия бившият социален министър.

„Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата струват 106 милиона на месец – това е 1 милиард и 300 милиона на година. С този ресурс спокойно могат да се осъвременят абсолютно всички пенсии“, заяви още Ивайло Калфин.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html