петък, 3 май 2024 г.

Чешките героини настъпват в София

Проектът е вдъхновен от отбелязването на 100 години от узаконяването на правото на гласуване на жените в Чехословакия през 1920 г. и от 200-годишнина от рождението на писателката Бижена Немцова, в която бяха показани портретите на 50 забележителни жени, представени през погледана на съвременната млада вълна илюстратори, студенти от Факултета по дизайн и изкуства „Ладислав Сутнар” в Западночешкия университет в Пилзен, ръководени от тяхната менторка и преподавателка Рената Фучикова. Авторки на придружаващите текстове са историчката Ленка Кржижова и писателката Катержина Тучкова.

Илюстрирана мозайка с историите на забележителни чешки жени – владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, които са оставили важни следи в историята и  настоящето не само на Чехия, но и в международен контекст.

В галерията на Чешкия център в София ще бъдат показани три проекта, свързани с една тема – вълнуващи и противоречиви, почитани и мразени женски персонажи, белязали историята на Чехия, Словакия и България и дали възможност на жените да решават собствената си съдба.

Откриване на изложбата е на 14 октомври в 18 ч.

Събитието е част от програмата по случай 100-годишнината от дипломатическото сътрудничество между България, Чехия и Словакия и се организира съвместно с Посолството на Чешката република в София, Посолството на Словашката република в София и Издателство „Сиела“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html