петък, 3 май 2024 г.

Нилбар Гюреш на гости в Градската галерия в София

Събитието е в СГХГ на 13 октомври от 18 ч. и ще премине под надслов „Бягащият кактус и други истории и произведения“.

Гост на Софийска градска художествена галерия за месец октовмри е художничката от турски произход, живееща и работеща във Виена – Нилбар Гюреш. Тя ще представи на българската публика своите произведения, които поставят темите за женската идентичност и роля в обществото, за хомофобията, трансфобията и за граничните места в съвременната култура.

Работите й представляват търсения в автентичния, личен свят на различни групи, които попадат или съществуват в междинни пространства и състояния: меджду традицията и съвременността, между възприетите норми и индивидуалния житейски път и изпитания, между покорството и бунта. Изразени под формата на пърформанси, фотографии, сайт специфик инсталации, рисунки, живопис и други творбите на Нилбар Гюреш са едновременно непосредствени и натоварени с богат символизъм.

Нилбар Гюреш е родена в Истанбул през 1977 г. Завършила е бакалавърска степен по рисуване и изящни изкуства в университета “Мармара” в Истанбул и магистърска степен в Академията по изящни изкуства във Виена. Участва в редица изложби. Живее и работи във Виена и в Истанбул.

Българската публика, благодарение на усилията на кураторката и културолог Владия Михайлова, е имала възможност да се срещне с творчеството на Нилбар Гюреш вече не веднъж. Последно тя беше представена с творбите си Elsewhere’s Palm Trees, 2012-2018 / Идентичност, 2013 / Бягство, 2011-2018 в кураторския проект на В. Михайлова „Общо място“ в рамките на НОЩ/ПЛОВДИВ 2019.

По думите на Коля Райхарт: „С работата си Нилбар Гюреш обявява война на установените отношения между половете чрез игра, в която оръжията варират от шевни игли до боксови ръкавици. В рисунки, колажи, пърформанси, видео работи и фотографии тя подчертава нормите на преобладаващата част от обществото, като ги противопоставя на хибридизирани разигравания на женската идентичност. По такъв начин, художничката отправя предизвикателство срещу възраждането на традиционните модели за подражание в Турция, но и срещу страха на Запада от ислямските символи, който авторката разглежда преди всичко като оръжие в ръцете на ксенофобски партии.

Сегашното гостуването на Нилбар Гюреш се осъществява с подкрепата на Австрийското посолство в България.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html