неделя, 28 април 2024 г.

Сензацията Швьонтек покори „Ролан Гарос“!

19-годишната полякиня Ига Швьонтек покори. На финала тийнейджърката победи София Кенин с 6:4, 6:1 и по този начин стигна до трофея без да загуби сет.

Швьонтек започна по-концентрирано срещата и след ранен пробив поведе с 3:0 гейма. Кенин обаче в никакъв случай не се предаде и успя да изравни за 3:3.

Впоследствие двете си размениха по още един брейк, а сервирайки в десетия гейм за изравняване на резултата американката беше пробита отново – 6:4 за Швьонтек след 48 минути игра.

През втората част интрига нямаше. Полякинята даде на Кенин само един гейм и стигна до трофея по изключително убедителен начин.

С успеха днес Ига стана първата представителка на Полша, която печели титла от Големия шлем на единично. От понеделник тя ще дебютира и в Топ 20 на ранглистата, заемайки 17-та позиция.

„Това е лудост. Не мога да осъзная какво се случва. Преди 2 години гледах този турнир по телевизията, сега съм шампион. Просто не мога да повярвам“, коментира Швьонтек след двубоя.

Тя е най-младата шампионка във френската столица от 1992 г. насам, когато Моника Селеш вдигна трофея. До момента световната №54 имаше само един финал – загуба от Полона Херцог в в Лугано през 2019-а.

В Париж обаче Ига стигна до титлата без загубен сет, като впечатли с експресен успех над топ поставената Симона Халеп, както и с победа над миналогодишната финалистка Маркета Вондрушова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html