петък, 3 май 2024 г.

Разкриха най-младите планетни структури

Звездите се раждат от плоски дискове, образувани при разпадането на междузвезден материал под собствената му гравитация. Сега за първи път астрономи наблюдаваха признаци за планетообразуване около протозвезда, която е толкова млада, че облакът от остатъчния прах и газ още не е изчезнал и дискът е в процес на формиране, съобщи Сайънс алърт, цитиран от БТА.

Това е най-младата известна подобна структура. Тя показва, че образуването на планетите започва по-рано, отколкото мислеха специалистите, преди пораждащата я система да е дори на 500 000 години.

Младата протозвезда е наречена IRS 63. Тя е на 470 светлинни години от нас в звездообразуващия район Rho Ophiuchi в съзвездието Змиеносец. Протозвездата е в клас 1 на звездообразуващия процес. Тя е преминала през основната акреционна фаза и е с повечето от окончателната си маса. Светлината й е ярка.

Протозвездата има голям диск, който достига на 50 астрономически единици. Тези свойства правят системата отлична цел за изучаване на образуването на звезди и планети.

Наблюденията са направени от астрономи от института „Макс Планк“ за извънземна физика с радиотелескопа АЛМА в Атакама, Чили.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html