петък, 3 май 2024 г.

Разкажете вашата история за Бузлуджа

Днес между 10 и 18 ч. фондация „Проект Бузлуджа“ продължава кампанията „Неписани истории за Бузлуджа“. Това е второ издание на инциативата и цели да документира личните истории свързани с някогашния Дом-паметник на Българската комунистическия партия, станал известен днес още и като Чинията. Домакин на Литературно-художественият музей “Чудомир“ в Казанлък. След големия интерес към първо издание на „Неписани истории“ в Казанлък, екипът на фондация „Проект Бузлуджа“ провежда второ събитие днес.

От екипа на фондацията призовават „Ако имате своя лична история или артефакти, свързани с паметника Бузлуджа, ако сте участвали в изграждането или използването на сградата, ако сте били на откриването или на друго събитие или пък познавате такъв човек, то моля свържете се с нас“.

По думите на арх. Дора Иванова, предени от БНР: „Може би за по-възрастните поколения това е част от миналото, но за следващото поколение, за да може ние да разберем смисъла на тази сграда, е важно да чуем именно тези истории, защото тя не е просто един обект, просто една архитектура, много стомана и много бетон. Тя е част от спомените, от историите на толкова много българи. Ние искаме да ги намерим, искаме да ги намерим и да ги чуем, преди да са си отишли незаписани и неразказани“.

„Вярваме, че разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало“, допълна арх.Иванова, която е и основен двигател в опитите да бъде спасен от разруха монументът на Бузлуджа. Това лято тя заедно с международен екип от реставратори взеха участие в проект на укрепване на мозайките вътре в паметника. Сега стартира и кампания за набиране на средства за защитен навес на мозайките от външния кръг на чинията.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html