петък, 3 май 2024 г.

Месецът на прилепите в България

“Месец на прилепите” е информационна кампания, инициирана от организацията “Зелени Балкани”, по време на която всеки интересуващ се ще може да научи повече за най-ценните видове в Европа, съхранявани в “Натура 2000”. През октомври у нас се отбелязва и общоевропейската инициатива “Нощ на прилепите”, свързана с Международното споразумение за опазване на прилепите, подписано и от България.

Странният вид и потайният начин на живот на прилепите, както и това, че се ориентират в тъмното винаги е привличало вниманието на хората. В някои култури прилепите са били обожествявани, докато в християнската култура например, демоните са били изобразявани с прилепски крила (за разлика от ангелите, които са рисувани с крила на птица). Това вероятно е продиктувано от инстинктивния страх от неизвестното, от нощта, от странния вид и потаен живот на прилепите.

Всъщност „черният имидж на прилепите“ е напълно незаслужен. Те са изключително полезни. Прилепите, срещащи се в България се хранят изцяло с насекоми и изяждат огромно количество вредители, а в световен мащаб те имат ключова роля в екосистемите и без тях те не биха могли да съществуват. Много видове растения, които се използват за храна, лекарства и прочие не могат да оцелеят без прилепите, които ги опрашват или разпространяват семената им.

В Европа се срещат 35 вида прилепи, като България предоставя местообитания за зимуване, размножаване и хранене на 33 от тях! Всички те са редки и защитени видове, с голямо природозащитно значение. Европейските видове са изцяло насекомоядни видове, като по този начин незабелязано помагат за намаляване на числеността на комари, скакалци и други вредители в селското стопанство. Всички прилепи в България за защитени от Закона за Биологичното разнообразие. Освен това 13 от тях попадат в списъка с видовете за опазване в екологичната мрежа Натура 2000. Основната цел на Директивата за Хабитатите е „да гарантира по-нататъшното съществуване или евентуалното възстановяване до благоприятен консервационен статус на тези типове природни местообитания на видовете в техния естествен район на разпространение“.

Инициативата за честване на събитието е на Секретариата на  EUROBATS – Споразумението за опазване на европейските видове прилепи. Отбелязана за първи път през 1990 г. във Франция и Полша, днес Европейската нощ на прилепите се организира в повече от 30 държави, сред които и България. През 2012 г., за първи път към събитието се присъединиха и САЩ, Филипините, Азербайджан, Израел, Тунис, Украйна и Ливан. С това Нощта на прилепите се превръща в международна проява, надхвърляща мащабите на „Стария континент“, която цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и голямата значимост на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Зелени Балкани са член на международната организация BatLife Europe, с подкрепата на KFFOE (Austrian Coordination Centre for Bat Conservation and Research). BatLife Europe имат ежегодна инициатива прилеп на годината, който този път е широкоухия прилеп (B. barbastellus).

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html