петък, 3 май 2024 г.

Всичко приключи, България пак няма да играе на европейско!

Националният отбор на България по футбол се прости с надеждите си за участие на европейското първенство, което ще се проведе догодина. Тимът на Георги Дерменджиев загуби с 1:3 като домакин на Унгария в полуфинален плейоф. Двубоят на ст. „Васил Левски“, игран пред около 2000 зрители, бе равностоен. България имаше повечето чисти положения, но странни решения на селекционера Георги Дерменджиев и страхотната ефективност на Унгария доведоха до поражението.

Двубоят ще се запомни и със спорното съдийство на поляка Шимон Марчиняк. Реферът първо отмени дузпа за нашите в 56-ата минута след намесата на ВАР, а по-късно подмина две явни нарушения в наказателното поле срещу Йомов и Десподов.

Маджарите поведоха в 17-ата минута с попадение на Вили Орбан, а две минути след почивката Золт Калмар удвои от пряк свободен удар. Влезлият като смяна Неманя Николич направи резултата 0:3 четвърт час преди края, а в 89-ата друга резерва – дебютантът Георги Йомов, върна едно попадение. За повече обаче „лъвовете“ нямаха време.

Така България допусна първо поражение срещу Унгария в София от 1957 г. насам, когато тимът ни губи с 1:2.

На 12 ноември (четвъртък) селекцията на Марко Роси ще се изправи срещу Исландия в спор за място на еврофиналите. В друга среща тази вечер скандинавците спечелиха с 2:1 срещу Румъния у дома.

„Футболът се играе на голове. Направихме максималното, но се иска и малко шанс“, обяви селекционерът Георги Дерменджиев след мача.

„Няма да обвиняваме играчите. Момчетата се държаха много достойно и искаха да постигнат победа. Мачът бе много важен за българския футбол и можеше да се развие по друг начин, но в крайна сметка се получи този резултат“, продължи той.

„Това е реалността, това са българските играчи, които трябва да подкрепяме и уважаваме. Сега, естествено, ще се обърне по-голямо внимание на младите момчета, но отборът трябва да е окомплектован. Загубихме доста играчи преди този мач, но трябва да се научим да работим така. Най-вероятно ще мина още години, в които може да се върне славата на българския национален отбор, но има млади момчета, които показват израстване. Не спирам да работя в тази насока. Младите трябва да се учат от тези с повечето опит. Трябва да разчитаме на тези футболисти, защото нямаме други“, завърши селекционерът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html