петък, 3 май 2024 г.

„Политико“: Мафията контролира съда, медиите и полицията в България

Европейската народна партия иска да въведе мерки за спирането на еврофондовете, които отиват в правителства, които не спазват европейските ценности. Въпреки това тя отказва да подкрепи резолюция срещу България, която е обзета от корупционна криза, като по този начин налага двойни стандарти по отношение на политическите си съюзници.

Това пише „Политико“ в коментар относно случващото се в ЕП. „Антени“ ви представя най-интересното и важно от него:

Този четвъртък в ЕП ще се гласува резолюция относно корупцията в България, в която висшестоящи политици са обвинени, че участват. Въпреки това депутатите на дясно-центристката ЕНП се очаква да се въздържат. От първостепенна важност за депутатите на ЕНП е да защитят премиера Бойко Борисов, който е част от техните редици. За тях атаката срещу него е политически мотивирана.

Това обаче поставя най-голямата парламентарна група в ЕП в неудобна позиция. В момента тя едновременно се опитва да затегне правилата за усвояване на средства и да ги обвърже с върховенството на закона – но и да защити България.

От юли насам страната се тресе от скандали, които разкриха до каква степен босовете на мафията движат една паралелна държава и контролират медиите, съдебната власт и силите за сигурност. Президентът Румен Радев, опозиционните лидери и протестиращите протестират от месеци с обвинения срещу Борисов, че помага на мафията да превземе държавата.

Катарина Барли, бивш министър на правосъдието на Германия и настоящ вицепрезидент на ЕП от групата на социалистите и демократите, обвини ЕНП, че много говори за оставки и корупция, но само срещу хора, които не са част от нейното политическо семейство.

От „Политико“ изтъкват, че Ангела Меркел е най-силният съюзник на Борисов в ЕНП през последните 10 г., и някои депутати насочиха критиките си и към нея.

В България еврофондовете се използват за поддържане на корупцията, а наскоро бяха разкрити случаи на висши чиновници, които си строят частни вили и усвояват пари за несъществуващи проекти.

Клеър Дейли, депутат от Ирландия, призова ЕС да спре да „храни вампирите“ в София, като налива средства без контрол.

Манфред Вебер, председателят на групата на ЕНП, в речта си за защита на България не спомена нищо за злоупотреба с еврофондове. Вместо това той похвали Борисов, че води едно проевропейско правителство и иска въвеждане на еврото. Според него в страната има работеща демокрация и свободни медии.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html