петък, 3 май 2024 г.

Организират търг за съвременно българско изкуство

Лаврен Петров, който през годините се утвърди като един от най-умелите галеристи и търговци на изкуство у нас, е приел поканата на лошото момче на българската сцена Петко Дурмана за организирането на търг със съвременно изкуство. С тази инициатива двамата се опитват да раздвижат артпазара, а и художниците, които творят днес, ще видят как се котират на реалния български пазар.

У нас на търговете за изкуството най-често се разпродават творби на така наречените „стари майстори“. С други думи, на художници, които отдавна не са сред живите. Тази страст към изкуството от епохата на българския модернизъм, а и от преди това, е продиктувана преди всичко от българските колекционери, които искат да притежават шедьоври на художници като Владимир Димитров-Майстора, Николай Райнов, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и др. Това обаче са художници, чиито най-ценни творби отдавна са станали част от колекциите на държавните галерии в страната, а малкото циркулиращи на пазара техни картини не са сред най-доброто. Но въпреки това търсенето на произведения от тези автори не намалява. Затова и търговете и антиквариатите се опитват да задоволят това търсене, а тъкмо то предопределя и създаването на фалшификати, които се лансират като непознати до този момент оригинали.

Така миналата година един български колекционер се оказа, че се е сдобил с почти 100 фалшификата на родни модернисти като Сирак Скитник, Николай Дюлгеров, Анна Балсамаджиева и др. Друг пък се оказа, че е станал печален собственик на репродукции на Пикасо, които са обявени като оригинални творби на Боян Райнов. Примерите са десетки, а в основата им стои маниакалното желание на колекционерите да притежават нещо, което е твърде ограничено като продукт на пазара.

Ето защо организирането на търг за съвременно българско изкуство е повече от добра хрумка. Инициативата е подета от Петко Дурмана и галерия „Контраст“, в лицето на Лаврен Петров, който ще е и домакин на събитието. Дата е 12 октомври, а началният час е – 18. Огледите ще бъдат предишните два дена – на 10 и 11 октомври. В търга ще бъдат включени творби на автори, които са и част от платформата „Купи изкуство, подкрепи художник“, създадена през пролетта по време на принудителната изолация във връзка с ограничаване на разпространението на Covid-19. Платформата, която  е позиционирана в фейсбук, стартира още в началото на ограничителния режим и днес по думите на Петко Дурмана „вероятно по време на пандемията тази група е продала повече изкуство, отколкото са били общите продажбите на изкуство за същия период на миналата година“.

Именно този позитив стана и повод преди седмица да бъде организирано и първото по рода си изложение за изкуството в България – ArtCo19Expo, в което българските артисти можеха сами да се срещнат с публиката и да продават директно творбите си. Събитието беше подкрепено финансово от Министерство на културата и се реализира в мултифункционалното пространство „Платформа А6“ при НДК.

На пръв поглед тази самоорганизация на артисти в групата „Купи изкуство, подкрепи художник“ е своеобразен позитивен ход, който позволява на художниците да реализират продажбите си директно. От друга страна, съвсем логично групата провокира и множество критики на професионалните среди. Според тях инициативата е прекалено либерална. Тя не селектира авторите на добри и лоши, а позволява на всички, „които се смятат за професионални художници“, да се включат в нея. Липсата на редукция, естество води до свръхлиберализация, която доведе до това, че в платформата се явиха изключително разнородни в качеството си творби.

Това ясно пролича и на изложението за изкуството ArtCo19Expo, където всички желаещи да се изявят автори са допуснати за участие. В отговор на това Петко Дурмана заявява, не без основания, „че пазарът на изкуство е свободен. На него имат право да участват всички. Това е нещо като един голям търговски център – в него има скъпарски магазини, в които се продават много качествени стоки, но и има и евтини, в които нещата са с по-средно и лошо качество. За всеки според възможностите, вкуса и потребностите“.

Поканата за търга, който ще се проведе на 12 октомври, също е отправена към всички участници в групата „Купи изкуство, подкрепи художник“. Предвид ограниченото пространство на галерия „Контраст“ обаче, ако се явят повече желаещи, все пак ще трябва да се прибегне до селекция на авторите и творбите. Дали това ще се случи – предстои да разберем.

Колкото до идеята за търга, тя действително е едно добро намерение, което може реално да подобри пазара на изкуство в страната, един пазар, който безспорно българските съвременни художници заслужават. Без значение дали ние експертите харесваме или не тяхното изкуство. Все пак в магазина можем да си купим кецове за 7 и 707 лв., а по радиото да слушаме „Бели птици и куршуми“ на Радо Шишарката или „Nessun dorma!“ в изпълнение на Лучано Павароти.

Повече информация за предстоящия търг можете да откриете тук.

ПВПетров

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html