петък, 3 май 2024 г.

Гърция обяви „Златна зора“ за престъпна, хиляди са заплашени от затвор

Протестът пред съда в Атина. Снимка: БГНЕС/ЕРА

Апелативният съд в Атина призна неонацистката партия „Златна зора“ за престъпна организация в забележителен процес, продължил пет години, съобщава „Катимерини“, цитирано от „Дарик“.

Съдът реши, че седем от бившите депутати на партията, включително лидерът на „Златна зора“ Никос Михалолиакос, са виновни за ръководене на престъпна организация, докато останалите обвиняеми бяха признати са виновни за участие в престъпна организация.

Апелативният съд призна за виновен член на „Златна зора“ за убийството на рапъра Павлос Фисас през 2013 г., информира АФП. Йоргос Рупакиас е бил част от групата, която преследва Фисас и го намушка до смърт. Присъдата му – без да се пояснява каква точно е – бе посрещната с аплодисменти от най-малко 8000 души, събрали се пред сградата на съда в гръцката столица.

Рупакиас, който направи признания за убийството, е изправен пред възможна доживотна присъда.

С обявяването на присъдата избухнаха сблъсъци сред участниците в митинга пред съда, на който присъстваха над 15 000 души. Малка група хора хвърлиха самоделни бомбички, а полицията реагира със сълзотворен газ и използване на водно оръдие.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html