петък, 3 май 2024 г.

Онлайн дискусия за бъдещето на Япония след Абе

На 16 септември 2020 г. Шиндзо Абе официално подаде оставка и по този начин застана начело в списъка на най-дълго управлявалите премиери в японската история.

В периода на своето второ управление (2012-2020) Абе успя да се наложи като един от най-ключовите лидери на следвоенна Япония, оставяйки трайни белези във вътрешнополитическата система на страната, чрез предефиниране ролята на министър-председателя в нея. Една от най-емблематичните програми през този период – „Абеномикс“ (комплекс от монетарни, фискални и структурни мерки, които да раздвижат японската икономика) се свърза изцяло с личността на Абе, макар икономиката да е сферата, в която наследството му да е най-спорно.

Абе допринесе и за по-активната роля на Япония на международната сцена, силно ангажирайки се с идеите за Free and Open Indo-Pacific (FOIP) и задълбочено сътрудничество в областта на отбраната между САЩ, Япония, Австралия и Индия (Quad). Не бяха пренебрегнати връзките и отвъд Азиатско-тихоокеанския регион – през юли 2017 г. бе договорено Споразумение за икономическо партньорство с ЕС, а през януари 2018 г. Абе стана първия японски премиер посетил България.

Най-дълго управлявалият министър-председател в японската история остави и някои противоречиви моменти в наследството си. Връзките на Абе с крайната десница обтегнаха отношенията с Китайската народна република, където Япония цели деликатен баланс между икономически и политически императиви, и дори с Република Корея – другия ключов американски съюзник в региона. Няколко гръмки скандала, свързани с фаворитизъм и злоупотреба с държавна собственост, за малко не прекратиха преждевременно кариерата на Абе.

Относно наследството на Шиндзо Абе и предизвикателствата пред Япония оттук нататък в социалната, икономическата и политическата сфера ще дискутират доц. д-р Евгений Кандиларов и гл. ас. д-р Мартин Димитров – преподаватели от Катедра „Японистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“.

Дискусията ще бъде излъчена онлайн в страницата на събитието тук във Facebook.

По време на живото предаване ще има възможност да се задават въпроси.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html