неделя, 28 април 2024 г.

Убиецът на Милен Цветков е вменяем и признава, че е карал колата

Кристиан Николов

„Новото след последните 4 месеца от разследването са приключилите две експертизи. Едната е комплексната – автотехническа и съдебномедицинска. Тя показва, че обвиняемият се е движил със скорост около 99 км/ч. От нея става ясно още, че няма никакви признаци за опити за спиране на автомобила. Липсва обективна находка за спирачен път.”

Това заяви пред „Нова“ адвокат Менко Менков, защитникът на Кристиан Николов, който дрогиран зад волана уби журналиста Милен Цветков.

„Интересното в психолого-психиатричната експертиза е, че в нея се казва, че обвиняемият е бил вменяем и може да отговаря за постъпките си в този момент, въпреки че е бил под влиянието на три вида наркотични вещества. Те са способствали вниманието му да бъде разконцентрирано и да допусне грешка при управлението. Но не грешка в правния смисъл на думата, а подценяване на възможностите си, след като е знаел, че е употребил тези наркотични вещества”, посочи още Менков.

Той допълни, че в началото позицията на защитата е била, че не е доказано, че обвиненият е управлявал автомобила. „Това обаче категорично е доказано. Освен всичко друго в обясненията си той не отрича да е шофирал. Има и отпечатъци”, съобщи адвокатът.

Менков посочи, че тезата на държавното обвинение, която ще подкрепи, е, че обвиняемият е извършил престъпление в условията на евентуален умисъл.

„Той е допускал причиняването на тези тежки вредоносни резултати и се е поставил сам в това положение, употребявайки тези три наркотични вещества. Шофьорът отрича употребата им, но по делото са събрани обективни данни, включително и извадки от чатове, от които става ясно, че е запознат с начина на употреба на различните видове наркотични вещества и действието им върху психиката”, информира защитникът.

Той обясни за интернет комуникация между шофьора и негови приятели, от която се установява, че обвиняемият коментира със свои познати начина на действие на различни видове наркотици.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html