петък, 3 май 2024 г.

87 дни на протести: Европа чу исканията ни, а Борисов не

Протестът от 3 октомври. Снимка: БНТ

За четвърти път в триъгълника на властта антиправителственият протест се провежда под надслов „Велико народно въстание“. Това бе 87-ият ден на недоволство на гражданите срещу управляващите., предаде БНТ.

Малко след 21:20 часа след традиционното прозвучаване на химна на България демонстрантите се отправиха на шествие по бул. „Цар Освободител“ със заявката, че този път ще направят всичко възможно да преминат покрай старата сграда на Народното събрание, да се помолят пред храм-паметника Св. Александър Невски.

Този път полицаите не блокираха постъпите към храм-паметника и спокойно всички, които желаеха да отправят молитви, успяха да стигнат до храм-паметника. Там отец Дионисий отслужи импровизирана литургия. Оттам протестиращите се отправиха към „Орлов мост“. Един от смелите протестиращи се изкачи по паметника на орлите и развя трибагреника над светофарната уредба.

Исканията на протестиращите остават без промяна – оставки на правителството и главния прокурор, предсрочен вот с машинно, дистанционно и електронно гласуване.

От трибуната на протеста основните организатори от „Отровното трио“ заявиха, че тези искания вече са чути от Европа и предупредиха, че е възможно тази вечер в редиците на протестиращите да се влеят провокатори.

„Не ни виждат, не ни чуват, освен за да могат да ни стрижат и да ни доят или поне така беше преди 86 дни, но Европа ни чу и видя. В понеделник евродепутатите ще обсъдят продължаващите протести в България“, заяви Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.

Майките от „системата ни убива“ твърдят, че преди протеста полицаи са проверявали палатките им за опасни предмети.

За разлика от предишните протести обявени като „Велико народно въстание“ днес от полицията не съобщиха да имат информация за готвени провокации.

Около 22:30 часа протестиращи продължиха шествието си към „Орлов мост“, където блокираха движението.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html