петък, 3 май 2024 г.

Отбелязваме Европейския ден на птиците за 27-и път

За 27-ти пореден път BirdLife International кани хората от Европа, Близкия Изток и Централна Азия да се насладят на чудото на миграцията на птиците. Това ще се случи по време на Европейските дни на птиците 2020 г., които ще се състоят днес и утре, съобщават от Българското дружество за защита на птиците /БДЗП/, предаде БТА.

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията птиците преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, разположени по техните въздушни маршрути.

БДЗП, като партньор на BirdLife International, кани всички да се присъединят към честванията на Европейските дни на птиците и да открият вълнуващия птичи свят и очарованието на миграцията. Това е едно от най-големите международни събития, което се организира от 1993 г. насам, като за 26 години в него са участвали повече от един милион души, които са наблюдавали повече от 75 милиона птици. Основната цел на тази 27-годишна традиция е да повиши вниманието към едно от най-опасните събития в живота на птиците – тяхната миграция, която е съпроводена от безброй застрашаващи ги фактори.

През 2020 г. 27 партньорски организации /вкл. БДЗП/ от 27 държави, част от мрежата на BirdLife International в Европа, Близкия Изток и Централна Азия, ще организират различни мероприятия за широката общественост – наблюдения на птици, презентации за застрашените видове и техните миграци, екскурзии, кръгли маси и др. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали.

През тази година Европейските дни на птиците се координират на международно ниво от Словашкото орнитологично дружество /BirdLife Словакия/. Координатор на инициативата у нас е БДЗП.

Всички събития ще се проведат при строго спазване и контрол на епидемиологичните мерки, отбелязват от дружеството и посочват, че градовете-домакини на събитието в България са София, Варна, Хасково, Свищов и Гоце Делчев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html